Boprisindikatorn lyfter ytterligare under maj

SEB:s Boprisindikator klättrade vidare uppåt i maj för sjätte månaden i rad. Indikatorn ökade med 9 enheter, från plus 39 till plus 48. 

Finwire 2024-05-13 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

hus

På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 44 och plus 53 enheter. Det visar maj månads Boprisindikator.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 59 procent, en ökning med 7 enheter från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 2 enheter till 11 procent. Andelen som tror på oförändrade priser minskar med 6 enheter till 18 procent.

- Hushållen visar inga tecken på att dämpa sina positiva boprisförväntningar. Nästan 6 av 10 tror nu på stigande bostadspriser. Men trots den växande optimismen har det ännu inte helt återspeglats i faktiska bostadspriser. I takt med att räntesänkningarna når plånböckerna väntas aktiviteten och omsättningen följa med vilket kommer ge nytt liv åt bostadspriserna efter två tuffa år, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,77 procent. Det är en ökning med 0,14 procentenheter från föregående månad. Undersökningen genomfördes innan Riksbanken presenterade det senaste räntebeslutet om en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar