Flash PMI för Eurozonen: Vad du kan förvänta dig av maj

De första inköpschefsindexen släpps på torsdag och ger en inblick i hur euroområdets ekonomi mår

Sara Silano 2024-05-21 | 12:00
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank

Finansmarknaderna inväntar "flash"-estimaten för inköpschefsindex (PMI) i euroområdet den 23 maj. Det är initiala estimat för innevarande månad som kan komma att revideras och som väntas visa att regionens ekonomi fortfarande expanderar.

I euroområdet kommer HCOB Flash Eurozone PMI, som släpps av S&P Global på torsdag, att ge en uppdaterad ögonblicksbild av ekonomins hälsa, efter en bra start under andra kvartalet. Enligt DailyFX är konsensusestimatet för maj månads kompositindex 52 punkter, över linjen som markerar expansion från kontraktion, och över april månads reviderade siffra på 51,7.

Förväntningarna är högre på PMI-index för tjänstesektorn (53,4), som visar en expansion i maj och är marginellt högre än april månads index på 53,3. Samtidigt väntas index för tillverkningsindustrin visa en fortsatt nedgång i aktiviteten.

Analytikerna på investmentbanken Goldman Sachs är mer försiktiga. "Vi förväntar oss att de kommande flash-PMI för euroområdet kommer att minska något men förbli i expansivt territorium. Specifikt förväntar vi oss att det sammansatta flash-PMI kommer att minska med 0,2 punkter till 51,5, under konsensusförväntningarna på 52,0, drivet av Frankrike och en inbromsning i tjänstesektorn", sade de i en kommentar den 17 maj.

Kommer ECB att sänka räntan i juni? Eller vänta?

Europeiska centralbankens (ECB) penningpolitiska möte äger rum den 6 juni, och inte bara ekonomer utan även vissa ECB-tjänstemän förväntar sig en första räntesänkning då. Men vissa analytiker har blivit mer försiktiga när det gäller eventuella sänkningar efter juni.

Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, kommenterade PMI-data för april: "Tjänsteleverantörer har nu utökat sin aktivitet för tredje månaden i rad, vilket sätter stopp för den brist på dynamik som observerades under andra halvan av förra året."

"Produktiviteten utgör en betydande utmaning för tjänstesektorn och ECB. Sedan början av 2021 har tjänsteleverantörer konsekvent utökat sin personal [...] Denna trend tyder på att företag, som står inför personalomsättning, kan behöva anställa flera personer för att upprätthålla samma produktionsnivå, vilket indikerar minskad produktivitet.

"Samtidigt har PMI-index för driftskostnader i tjänstesektorn, som till stor del består av enhetsarbetskostnader, fortsatt att öka i snabb takt under de senaste tolv månaderna, efter en kraftig uppgång 2022. ECB är medvetna om denna trend och kommer sannolikt att gå försiktigt fram när det gäller omfattningen av räntesänkningarna."

Kommer inflationen i euroområdet tillbaka?

PMI-undersökningen i april visade också att inflationstrycket intensifierades i hela euroområdet på grund av ökningarna i både insats- och produktionskostnader. Enligt investmentbanken Nomura är "kärninflationen i tjänstesektorn fortfarande mer trögrörlig än önskat" och denna faktor "manar till försiktighet och understryker en mer gradvis sänkningscykel från ECB".

I en färsk rapport från den 17 maj ändrade Nomura sin syn och tog bort förväntningarna om en sänkning med 25 punkter i juli i år.

"Med starkare aktivitetsdata, motståndskraftig efterfrågan, en uppmuntrande arbetsmarknad, starkare lönetillväxt än väntat och en fortsatt sticky tjänsteinflation tror vi att ECB kommer att vilja sänka mer gradvis än vad vi ursprungligen antog för att behålla en viss nivå av monetär restriktivitet", sade Andrzej Szczepaniak, ekonom på Nomura.

"Vi räknar med 25 punkters [sänkning] i juni, september och december i år, samt i mars, juni och september nästa år", sade han.

Varför är PMI-index viktiga för investerare?

PMI-index är en viktig indikator för investerare för att förstå marknadssentimentet och därmed vad den framtida riktningen för aktiemarknaderna kan vara. De är vad ekonomer kallar en "ledande indikator".

De har fördelen att vara baserade på verkliga data som samlas in bland inköpschefer i hundratals företag. De hänvisar till order, lager, priser och sysselsättning, vilket ger en konkret bild av hälsan i en sektor.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar