Sheins eventuella London IPO - ESG-farhåga eller fjäder i hatten?

Kinesiska snabbmodevarumärket överväger att flytta till Londonbörsen istället för New York, men investerare kan ha blandade känslor om ESG-frågor

Christopher Johnson 2024-05-22 | 8:24
Facebook Twitter LinkedIn

Shein store

London har börjat röra på sig av spänning än en gång när utsikterna att Shein, den kinesiska snabbmodejätten, potentiellt ska noteras på London Stock Exchange stärker hoppet om att Storbritannien kan återta sin ställning bland de globala finanshuvudstäderna efter en rad besvikelser.

Företaget med säte i Singapore sökte ursprungligen en listning på New York-börsen, men detta vacklade på grund av växande spänningar mellan USA och Kina. Shein har nu vänt blicken mot London, vilket potentiellt kan sätta stopp för LSE:s börsnoteringstorka och tillföra FTSE en aktie på 60 miljarder dollar plus.

David Swartz, senior aktieanalytiker på Morningstar, tror att New York Stock Exchange skulle vilja att Shein börsnoteras på grund av företagets storlek, med uppskattningar att Shein är värt 66 miljarder dollar, enligt Pitchbook Data i maj 2023¹.

Men geopolitiska spänningar har varit alldeles för svåra att övervinna.

"Det finns en enorm fientlighet mellan USA och Kina nyligen om handel", säger han.

Sheins ESG risker på arbete och styrelseformer

Swartz pekar också på kontroverser kring Sheins användning av bomull från Xinjiang-regionen i Kina, där den kinesiska regeringen enligt uppgift tvingar den muslimska minoriteten uiguriska befolkningen att arbeta i arbetsläger.

"Det finns också problem med hur Shein kommer runt tarifferna. Så i USA är försändelser under $800 inte föremål för dem. Och så, detta gör att Shein kan komma runt regeln eftersom de skickar direkt till den amerikanska konsumenten", tillägger han.

"Men Shein skulle bli en stor börsnotering inom klädbranschen. Det finns inte så många klädföretag i världen med så höga värderingar. Ändå är Shein verkligen fast i mitten av större geopolitiska krafter.”

Dan Coatsworth, investeringsanalytiker på AJ Bell, tar upp ESG-riskerna förknippade med noteringen.

"Det mest negativa är att Shein kommer med mer bagage än en kändis tar på semester. Frågor fortsätter att ställas om företagets bolagsstyrningsstandarder, arbetsförhållanden, leveranskedja och anklagelser om stöld av immateriella rättigheter.

Floaten kommer sannolikt att provocera fram blandade känslor på börsen, och förmodligen i den brittiska regeringen, som nyligen har skärpt reglerna för utländska företag i känsliga stater som Kina att noteras i London. Det kinesiska telekomföretaget Huawei har till exempel förbjudits från Storbritanniens 5G-nätverk.

"Shein vill ses som en global aktör och inte bara ett kinesiskt företag som pryglar billiga kläder utomlands. Det kommer att behöva göra saker på rätt sätt och bli en bra företagsmedborgare för att stödja denna ambition, så det är på en lärorik resa. London Stock Exchange kommer offentligt att välkomna företaget med öppna armar, men bakom stängda dörrar kommer det utan tvekan att hoppas att Shein inte har några skelett i sin garderob", tillägger Coatsworth.

Susannah Streeter, chef för pengar och marknader, Hargreaves Lansdown, håller med om de etiska farhågor som börsintroduktionen skulle utlösa:

"Även om detta skulle vara ett uppsving för staden, kommer det sannolikt att ställa till med djupa etiska frågor för investerare att navigera i. Shein har kommit under betydande kritik för de enorma volymerna billiga kläder som den producerar, bristen på transparens i dess leveranskedja och dess försörjningskedja. tillägnande av andra designers arbete Med tanke på dessa farhågor kan det mycket väl finnas en försiktighet bland investerare som sätter ESG på sin prioriteringslista, om företaget listar sig i London."

Om Sheins värdering och FTSE

PitchBook, ett Morningstar-företag, värderade Shein till 66 miljarder dollar i maj 2023. Tråkigt nog skulle det göra företaget till det 12:e största företaget i FTSE 100, ovanför själva Londonbörsen. Men detta är gissningar för tillfället, eftersom vi inte har prospektet. Här är några överväganden:

• Mycket beror på "free float", hur många aktier som finns att köpa vid börsintroduktion. Arm Holdings free float är bara 10% av bolaget

• FTSE Russell ändrar sina index varje kvartal, inklusive FTSE 100, så nästa fönster är troligen september för en kampanj

• Kommer Shein att välja en premiumnotering, som har högre regulatoriska hinder, eller en standardnotering?

• Bolagets värde kan bli ännu högre än 2023, särskilt om det finns en hype kring noteringen

LSE behöver en vinst över New York

En börsnotering av Sheins storlek skulle vara välkommen eftersom den har tappat mark till sina större och mer flytande motsvarigheter, NYSE och Nasdaq.

London avvisades av den Cambridge-baserade chipdesignern Arm Holdings, som sökte en högre värdering på Nasdaq – och har sedan dess blomstrat, med aktier upp nästan 60% hittills i år.

Spelföretaget Flutter har precis lagt ner sin primära notering i London till förmån för New York, och cybersäkerhetsjätten Darktrace som noterades i London 2021, har accepterat ett amerikanskt private equity-bud. BHP:s uppköpsplaner för Anglo American skulle kunna leda till att den London-listade gruvarbetaren lämnade FTSE 100, även om uppdelningen kunde se att diamanttillverkaren De Beers noterades på LSE.

Om man tittar på Londons senaste högprofilerade börsintroduktioner kan investerare vara försiktiga: Deliveroo (ROO) har en lång väg kvar att gå innan det når sitt höga börsnoteringspris, och Darktrace-aktier var volatila innan bolaget köptes. Valuta- och överföringsspecialisten Wise (WISE) var Londons största tech-float 2021, men aktierna ligger fortfarande strax under sitt noteringspris på 800p. Aktien är värd 8 miljarder pund i nuvarande priser, så Sheins värde runt 50 miljarder pund skulle överstiga det.

"Självklart är det ganska bra för London-marknaden oavsett vad du tycker om fast fashion, det är ett jätteföretag, och det kan vara en av de största aktierna om det är på FTSE 100," Kathleen Brooks, forskningschef på XTB UK säger.

"Vi har haft en del andra avnoteringar, så det är alltid bra att få in någon och att det flödet kommer in. Men vi kan inte glömma att de har en hel del utflöde."

För Chris Beauchamp, chefsanalytiker i Storbritannien och chef för marknadsanalys på IG Group, visar nyheterna att Storbritannien fortfarande är öppet för affärer och att företag kan få likviditet utanför ön Manhattan.

"Det hjälper verkligen att diversifiera indexet. Vi talar om FTSE 100 som banker och gruvarbetare. Så det skulle bara hjälpa till att diversifiera indexet lite mer och få in något av vad jag skulle kunna kalla den nya ekonomin i det snarare än ett index som mestadels domineras av gammaldags aktier."

"Det tillför lite mer och säkert lite mer glamour till Londonbörsen."

Sheins ledarskap håller en låg profil

XTB:s Brooks påpekar att Shein följer en trend med större kinesiska företag som börsnoteras utanför Kina, på grund av osäkerhet om den asiatiska jättens politiska och ekonomiska riktning.

Hon noterar också att snabbmodevarumärkets ledarskap tar ett mer reserverat tillvägagångssätt och går bort från att bli större figurer som Jack Ma, en av grundarna av Alibaba Group, som sedan fastnade i Kinas regulatoriska tillslag mot teknikjättar 2020 och 2021 och försvann i en månad. Lanseringen av Ant Group, som sprungit ut från Alibaba, drogs tillbaka efter att den kinesiska regeringen ingrep 2020.

"De kommenterar inte, vi har inte sett några stora intervjuer. Det verkar inte finnas någon person bakom det, och jag tror att det är för att undvika granskning från Peking.”

Även om spänningar mellan USA och Kina har påverkat Sheins planer på att notera sig i New York, tror Brooks att det inte kommer att påverkas av president Joe Bidens senaste tullpaket mot Kina.

"Amerikanska tjänstemän verkar nu vara väldigt fokuserade på teknik och elbilar, inte kläder. Nu är förmodligen ett bra tillfälle för dem att lista innan de kan bli målinriktade, säger hon.

¹ PitchBook-värderingen för Shein är i maj 2023 när två stora företag senast investerade; den ena var Abu Dhabis suveräna förmögenhetsfond och den andra var det berömda VC-företaget Sequoia Capital. PitchBook bedömer chansen för Sheins framgång i börsintroduktionen till 98%.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar