3 nordiska bolag att kika närmare på

Fokus på minskade koldioxidutsläpp skapar gynnsamma utsikter för Wärtsilä, Epiroc och Ørsted

Johanna Englundh 2024-05-23 | 10:22
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Jag har Morningstars aktieanalytiker Matthew Donen med mig idag för att prata om rapportsäsongen för det första kvartalet och vilka nordiska aktier han har på sin radar just nu.

Det är trevligt att ha dig här, Matthew. Låt oss börja med rapportsäsongen. Vad har du tagit med dig och finns det några trender som du har lagt märke till?

Matthew Donen: Ja, vi märker en stor skillnad mellan företag som är exponerade mot långsiktiga sekulära tillväxtteman jämfört med dem som är mer beroende av de nuvarande ekonomiska förhållandena för att driva sina vinster. Minskning av koldioxidutsläpp står högst upp på agendan för flera branscher och har varit en viktig drivkraft bakom stark vinsttillväxt och rekordstora orderböcker för de företag som bidrar till att minska koldioxidutsläppen i vissa sektorer. Jag bör nog också notera att vi fortfarande ser flera utmaningar för företag inom värdekedjan för vindkraft. Detta var tydligt för Vestas som återvände till rött och rapporterade en rörelseförlust under Q1 och det följer miljarder dollar i nedskrivningar från Ørsted som sågs under andra halvåret förra året.

Englundh: Du har redan nämnt ett par nordiska aktier, men låt oss titta lite närmare på marknaden. Finns det några som sticker ut just nu utöver de du just nämnde som du tycker är extra intressanta?

Donen: Ja, och kanske bara för att zooma in på temat minskade koldioxidutsläpp, Wärtsilä, som är baserat i Finland, såg en 40% ökning av sina order på marina motorer som svar på regleringar som syftar till att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen i den marina sektorn. Ungefär hälften av dessa order kom från fartyg med alternativa bränslekällor med låga koldioxidutsläpp. Vi anser att detta bara belyser Wärtsiläs sekulära tillväxttema genom att minska koldioxidutsläppen inom marinsektorn. Vi bedömer att verksamheten har en bred vallgrav, men vi anser att aktien är rättvist värderad för närvarande.

Jag skulle förmodligen kunna beskriva samma sak för Epiroc, som är baserat i Sverige. Deras gruvutrustning hjälper till att minska koldioxidutsläppen i sektorn genom batteridriven och elektrisk utrustning. Dessutom handlas aktierna på högsta nivå någonsin för verksamheten, så det är inte en idealisk ingångspunkt för investerare. Men ett område där vi ser en möjlighet är genom Ørsted, som är 30% undervärderat jämfört med vår nuvarande uppskattning av verkligt värde. Vi tror att marknaden överskattar de senaste utmaningarna som man såg förra året och underskattar den potentiella vinsttillväxten genom ökad användning av vindkraft.

Englundh: Så, några intressanta aktier att titta närmare på för alla investerare där ute. Tack så mycket för att du gästade mig idag, Matthew. Och till nästa gång är jag Johanna Englundh på Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Epiroc AB Ordinary Shares - Class A212,90 SEK0,85Rating
Orsted A/S388,80 DKK-0,41
Wartsila Corp19,01 EUR-0,71Rating
Vestas Wind Systems A/S177,25 DKK0,88Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar