Vad betyder Nvidias aktiesplit för investerare?

Halvledarjättens aktie har nu ett verkligt värde på 105 USD efter sin 10-för-1 split

Sarah Hansen 2024-06-12 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia conference May 2024

Halvledarföretaget Nvidias (NVDA)10-för-1 aktiesplit har slutförts. Efter börsens stängning fredagen den 7 juni erhöll investerare ytterligare nio Nvidia-aktier för varje aktie de ägde vid börsens stängning på torsdagen. Aktierna började handlas efter spliten på måndagen den 10 juni.

”Uppdelningen är rimlig eftersom aktiekursen har stigit så avsevärt”, säger Brian Colello, Morningstars strateg för teknikaktier. Företaget tillkännagav delningen tillsammans med sina resultat för första kvartalet förra månaden.

Nvidia-aktierna har ökat med mer än 145% i år och mer än 214% under de senaste 12 månaderna, eftersom företaget har blomstrat tack vare den nyckelroll som dess halvledarchips spelar i träning och körning av artificiella intelligensmodeller. Det handlas nu till över 1,200 USD per aktie, medan den handlades för 495 USD i slutet av 2023. Aktien bytte händer nära 305 USD per aktie i maj 2023, strax innan företaget imponerande rapport som startade AI-aktiens hype.

Företagets senaste aktiesplit var i juli 2021, då det utfärdade tre nya aktier för varje utestående (en split på fyra för en).

I maj höjde Colello sin uppskattning av verkligt värde för Nvidia-aktien från 910 USD före spliten till 1 050 USD efter företagets resultat för första kvartalet, vilket gav intäkter på 26 miljarder dollar - en ökning med 18% jämfört med föregående kvartal och en ökning med 262% jämfört med föregående kvartal.

Vad Nvidias aktiesplit innebär

Även om spliten ökar antalet utestående aktier i omlopp, kommer det inte att förändra företagets totala värde eller påverka Morningstars syn på aktien.

"Att dela upp aktien borde inte skapa ekonomiskt värde i teorin, men det kommer att göra företaget mer tillgängligt för mindre investerare", förklarar Colello. Även om 500 dollar inte räcker för att köpa en enda aktie i Nvidia idag, förklarar han, kommer det att räcka för att köpa flera aktier efter spliten.

Efter delningen justerades Nvidias uppskattning av verkligt värde till 105 USD. Företagets breda ekonomiska vallgravsbetyg påverkades inte, liksom dess 3-stjärniga betyg (vilket innebär att aktien anses vara rättvist värderad) och mycket höga osäkerhetsbetyg.

Nvidias AI-boom

Företagets resultat för första kvartalet visar att det "förblir den tydliga vinnaren i loppet för att bygga ut generativa artificiella intelligensfunktioner", skriver Colello. "Vi uppmuntras av ledningens kommentar att efterfrågan på sina kommande Blackwell-produkter bör överstiga utbudet till kalender 2025, och vi ser inga tecken på att AI-efterfrågan saktar ner heller."

Colello ser fram emot en stark intäktstillväxt från datacenter under de kommande kvartalen, och han förväntar sig ytterligare tillväxt från en högre installerad bas av AI-utrustning. Han förväntar sig intäkter på 29,7 miljarder dollar under nästa kvartal, något mer än Nvidias uppskattning.

För närvarande tror Colello åtminstone inte att rusningen av företag som köper Nvidias chips kommer att stanna upp. Nvidias produktion är fortfarande väl anpassad till efterfrågan från kunderna, säger han, även om det är en risk som tål att bevakas. "Givet Nvidias astronomiska tillväxt fortsätter vi att bedöma risken för att företag köper för många AI GPU:er för tidigt, vilket leder till en luftficka och överskottslager någon gång i framtiden. Vi ser inga sådana tecken idag", skriver han.

Varför delar företag upp sina aktier?

När ett företag genomför en split delas varje aktie upp i flera nya aktier. Även om detta ökar antalet utestående aktier, ändrar det inte företagets totala värde (dess börsvärde). Företag tenderar att göra detta när deras aktiekurs har stigit dramatiskt till ett belopp som kan göra det svårt för enskilda investerare att köpa dem. Att ha ett större antal billigare aktier för att locka fler köpare kan bidra till att förbättra likviditeten, och lägre priser kan också ha den psykologiska effekten att aktierna ser mer attraktiva ut för investerare, även om företagets underliggande värde inte har förändrats.

Andra nyligen genomförda aktiesplittar

Nvidia är inte det enda stora företaget som har delat sina aktier de senaste åren. Detaljhandelsjätten Walmart (WMT) antog en 3-för-1-split i februari, medan Alphabet  (GOOGL/GOOG), Tesla (TSLA), and Amazon (AMZN) delade aktier 2022.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp131,88 USD1,75Rating

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar