TSMC:s verkliga värde höjs 45% på AI-efterfråga

Vi anser att aktien är undervärderad trots årets kursrally

Phelix Lee 2024-06-25 | 14:10
Facebook Twitter LinkedIn

TSMC

Vi höjer vårt estimat för verkligt värde på Taiwan Semiconductor Manufacturing (2330), eller TSMC, till 1 380 TWD per aktie från 950 TWD (213 USD per ADR från 146 USD) på grund av högre prisförväntningar, starkare efterfrågan på artificiell intelligens och en trolig uppjustering av intäktsprognosen för helåret. Som ett resultat av detta ökar vi våra förväntningar på intäkter och vinst per aktie för 2024 till 2028 med upp till 9% respektive 17%.

Morningstarbetyg för TSMC

• Fair Value Estimate: $213.00

• Morningstar Rating
• Economic Moat: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

 

Dessutom sänkte vi vår vägda genomsnittliga kapitalkostnad (WACC) till 8,2% från 9,3% eftersom TSMC är närmare att öppna fabriker utomlands för att mildra geopolitiska risker i Östasien.

Även efter en kursuppgång på 60% sedan årsskiftet anser vi att TSMC är undervärderat eftersom potentiella prishöjningar utan större ytterligare investeringar skulle förbättra det fria kassaflödet oproportionerligt.

Edge AI kommer att få en framträdande roll

Intäktsmöjligheterna från edge AI eller AI på enheter har blivit mer synliga, enligt vår uppfattning. Apple sa på sin Worldwide Developers Conference nyligen att man kommer att använda en hybridmetod för att hantera användarfrågor. Enklare förfrågningar kommer att hanteras på enheten istället för att skickas till avlägsna molnservrar. Vi ser detta som en bekräftelse på chipdesignern MediaTeks tidigare uttalanden om att edge AI kommer att få en framträdande roll i takt med att fler AI-modeller tränas. Vi förväntar oss att både Android- och iOS-smartphones kommer att möjliggöra AI-bearbetning på enheten under de kommande tre till fem åren, vilket direkt leder till 10%-20% mer kiselinnehåll i smartphones.

 

Datacentre AI innehåller också trevliga överraskningar. För det första säger Apple att de kommer att köra komplexa frågor på "dedikerade Apple-kiselservrar", vilket vi tolkar som en ökad efterfrågan på halvledare för TSMC strukturellt sett, med tanke på att Apple måste underhålla och utöka en stor flotta av datacenter för att hantera användarfrågor. För det andra höjde topp-10-kunden Broadcom sin helårsprognos för AI-länkade chip med 10%. För det tredje accelererade Nvidia sin uppdateringscykel för GPU:er i datacenter till årligen från vartannat år, vilket kan påskynda expansioner om den totala ägandekostnadsminskningen bevisas.

TSMC kommer sannolikt att gynnas av en ökad efterfrågan på chipset för smartphones och PC. Enligt Business Korea är Qualcomm och Google redo att tillverka nästa generations 3nm-chip för smartphones hos TSMC istället för Samsung. Nyheten är ingen överraskning eftersom vi förstår att Samsung kämpar med 3nm-produktionen och står inför större organisatoriska problem. Vi uppskattar att 3nm smartphone-chipset kommer att vara över 25% dyrare än 5nm innan vi tar hänsyn till AI-driven tillväxt av kiselinnehåll.

Andra nyheter är att Qualcomm har lanserat AI-aktiverade chip för bärbara datorer tillverkade av TSMC som potentiellt kan bryta Intels dominans under ett decennium. Vi ser batteritiden som ett övertygande försäljningsargument, och slutet på Windows 10-stödet kan katalysera efterfrågan. MediaTek kan snart ge sig in i striden med sitt AI PC-chip, men det är mer troligt 2026. Varje 10% marknadsandel inom PC-chip av Qualcomm och MediaTek tillsammans ger cirka 9 miljarder dollar i TSMC: s intäkter.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd1 040,00 TWD0,97Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR187,35 USD1,54Rating

About Author

Phelix Lee  är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar