Riksbanken lämnar styräntan oförändrad - öppnar för tre sänkningar i år

Riksbanken valde som väntat att lämna styrräntan oförändrad på 3,75% i juni. 

Johanna Englundh 2024-06-27 | 10:27
Facebook Twitter LinkedIn

 erik thedeen

Marknaden hade inför torsdagens räntebesked förväntat sig att Riksbanken skulle lämna styrräntan oförändrad. I maj kom KPIF in något högre än väntat på 2,3%, men är ändock nära Riksbankens målnivå på 2%

Riksbanken konstaterar i ett pressmeddelande på torsdagen att inflationen är nära målet och konjunkturen är svag. Samtidigt framkommer det att direktionen anser att penningpolitiken bör anpassas gradvis och därmed beslutades att lämna styrräntan oförändrad på 3,75%.

"Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret", skriver Riksbanken, vilket är en förändring från föregående räntebesked då Riksbanken flaggade för två ytterligare sänkningar i år. 

Inflationsprognoserna sänktes samtidigt något för både i år och för de två kommande åren. I år bedöms KPIF-inflationen landa på 2%, helt i linje med målet, ned från en tidigare prognos på 2,3%. Därefter spås inflationen ligga under målet och landa på 1,8 respektive 1,9% under de två följande åren.

Enligt Riksbanken är dock inflations- och konjunkturutsikterna osäkra och lyfter risker kopplade till bland annat inflationen i omvärlden, geopolitiska oron, kronans växelkurs och återhämtningen i svensk ekonomi som kan leda till en både högre och lägre styrränta än i prognosen.

 

Riksbanken öppnar för tre ytterligare räntesänkningar i år 

Marknaden försöker nu spekulera kring när nästa räntesänkning kommer, om det blir i augusti eller september. Enligt Robert Bergqvist, seniorekonom SEB, kommer inflationssiffran för juni bli avgörande. 

"Räntan kvar på 3.75%. Dörr vidöppen för tre (!) nya sänkningar i år. Nästa inflationssiffra 12 juli avgör om sänkning blir 20 augusti. Lite besvärande för RB att regeringen tvärsäker på att inflationskamp är vunnen. Budget för 2025 ny bricka i spelet", skriver seniorekonomen på X. 

Swedbanks analytiker Andreas Wallström, Carl Nilsson och Glenn Nielsen meddelar samtidigt i en kommentar efter räntebeskedet att de nu ändrar sin prognos och räknar med att nästa sänkning från Riksbanken kommer i augusti och lyfter fram signalen om tre möjliga räntesänkningar som något mer duvaktigt än väntat. 

"Den nya räntebanan indikerar en sannolikhet på ungefär 75% för en räntesänkning i augusti, vilket är svagare jämfört med i mars då sannolikheten var 50%", skriver analytikerna. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar