H&M backar efter oro om rörelsemarginalmål & svag juniförsäljning

Klädjätten H&M backar 13% efter kvartalsrapporten där vd Daniel Ervér påpekade att det har blivit mer utmanande att nå rörelsemarginalmålet.

Johanna Englundh 2024-06-27 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

HM

H&M:s rapport för andra kvartalet kom in blandat, med en omsättning i linje med förväntat medan rörelseresultatet var sämre än väntat. Rörelseresultatet kom in på 7 098 miljoner kronor, att jämföra med analytikernas förväntningar som låg på 7 273 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. Försäljningen uppgick samtidigt till 59 605 miljoner kronor jämfört med väntade 59 351 miljoner. Försäljningsförändringen i lokala valutor blev 3% i kvartalet. Här hade analytikerna räknat med en ökning på 2,5%.

"Vår- och sommarkollektionerna har mottagits mycket väl vilket återspeglas i den förbättrade försäljningen under andra kvartalet. Vi ser tillväxt inom alla kundgrupper och en positiv trend i samtliga regioner", kommenterar vd Daniel Ervér.

Marknaden tog emot rapporten kyligt och H&M:s B-aktie handlades ned drygt 13% vid 11-tiden på torsdagen. Enligt Dagens industri är dagens nedgång en av de värsta i bolagets moderna börshistoria. 

Vd flaggar för utmaningar att nå rörelsemarginalmål 

H&M har ett rörelsemarginalmål på 10% för helåret 2024 och ett långsiktigt mål att lönsamheten ska överstiga 10 över tid. Enligt vd Daniel Ervér är klädjätten på god väg att nå det långsiktiga målet med en kraftigt ökad vinst fyra kvartal i rad, men flaggar för utmanande förutsättningar. 

"Förutsättningarna för att nå denna nivå i år har dock blivit mer utmanande då externa faktorer som påverkar våra inköpskostnader och försäljningsintäkter, bland annat material och valuta, bedöms ge en mer negativ påverkan än vad vi förväntat oss under det andra halvåret. Den viktigaste förutsättningen för att nå vårt mål är att försäljningstillväxten stärks ytterligare under andra halvåret jämfört med ökningen i andra kvartalet", framkommer det i vd-ordet. 

Försäljningen under juni, det vill säga efter periodens utgång har enligt rapporten börjat svagt och väntas minska med 6% i lokala valutor mot året innan. Bolaget hänvisar nedgången till starka jämförelsetal från juni 2023, och ett ogynnsamt väder i början av juni i år. 

Morningstarbetyg för H&M-aktien

 

Morningstars analytiker Jelena Sokolova har ett uppskattat verkligt värde för H&M-aktien på 190 kronor och har inte allokerat någon ekonomisk vallgrav till klädjätten. Den senaste analytikerrapporten publicerades 27 mars 2024. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hennes & Mauritz AB Class B174,30 SEK2,38Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar