Kvartalets sämst presenterande ETF:er

iShares MSCI Turkey UCITS ETF och Amundi MSCI Turkey UCITS ETF var bland de sämst presterande ETF:erna under Q3 2024.

Bella Albrecht 2024-10-07 | 8:27
Facebook Twitter LinkedIn

 topp 10

Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta lågkostnadsinstrument för investerare att följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltares val i ett försök att slå marknaden. De bästa av dem fungerar som byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

Under det tredje kvartalet 2024 var iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK och Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR bland de sämst presterande. Uppgifterna i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

För att läsa om de bäst presterande ETF:erna, kolla in vår andra artikel.

Screening för de sämst presterande ETF:erna

För att hitta kvartalets sämst presterande aktie-ETF:er har vi screenat ETF:er i Morningstars aktiekategori som finns tillgängliga i Sverige. Vi uteslöt börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (258,0 miljoner SEK) i totala tillgångar.

Bland de sämst presterande ETF:erna fanns två i kategorin turkiska aktier, där fonderna föll med 15,93% under det tredje kvartalet.

De 10 sämst presterande ETF:erna för Q3 2024:

  1. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK 
  2. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR 
  3. iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF SEMI 
  4. Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM 
  5. iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) IOGP 
  6. VanEck Semiconductor UCITS ETF SMH 
  7. SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF STN 
  8. iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF ESIE 
  9. SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF STK 
  10. iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF ESIT

Morningstarbetyg för de sämsta aktie-ETF:erna

iShares MSCI Turkey UCITS ETF

  • Morningstar-betyg: 1 stjärna
  • Kostnad: 0,74%
  • Morningstar Kategori: Aktier - Turkiet

Den sämst presterande ETF:en under det tredje kvartalet var iShares MSCI Turkey UCITS ETF på 1 miljard kronor, som förlorade 16,46%. Den passivt förvaltade iShares ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 15,93% för fonder i aktiekategorin Turkiet under det tredje kvartalet. Under de senaste 12 månaderna har iShares MSCI Turkey UCITS ETF sjunkit med 1,12%, vilket placerar den i den 84:e percentilen inom sin kategori och underpresterar jämfört med den genomsnittliga fondens avkastning på 5,26%.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF har en negativ Morningstar Medalist Rating, vilket innebär att våra analytiker förväntar sig att den kommer att vara en av de sämsta inom sin kategori och tror att det är osannolikt att den kommer att ge positiv avkastning efter avgifter.

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF

  •  Morningstar Rating: 2 stjärnor
  •  Kostnad: 0,45%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Turkiet

Med en förlust på 16,29% var Amundi MSCI Turkey UCITS ETF på 1,3 miljarder kronor den näst sämsta ETF:en på vår lista under det tredje kvartalet. Den passivt förvaltade Amundi ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 15,93% för fonder i aktiekategorin Turkiet. Under de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI Turkey UCITS ETF ökat med 0,58%, vilket placerar den i den 64:e percentilen inom sin kategori och underpresterar jämfört med den genomsnittliga fondens avkastning på 5,26%.

Den neutralrankade Amundi MSCI Turkey UCITS ETF lanserades i mars 2019.

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF

  • Morningstar-betyg: 4 stjärnor
  • Kostnad: 0,35%
  • Morningstar Kategori: Aktie - Teknologi

Den tredje sämsta ETF:en under det tredje kvartalet var iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF om 13,2 miljarder kronor som föll med 11,51%. iShares ETF, som är passivt förvaltad, föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,52% för fonder inom kategorin aktieteknologi. Under de senaste 12 månaderna steg ETF:en med 38,08% och placerade sig i den 15:e percentilen inom sin kategori, vilket överträffade kategorins genomsnittliga 1-åriga avkastning på 24,83%.

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF tar hänsyn till miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade kriterier. Denna fond har en Morningstar Medalist Rating på Gold.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Ackumulerande

  •  Morningstar-betyg: N/A
  •  Kostnad: 0,85%
  •  Morningstar Kategori: Aktier Naturresurser

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating på 3 miljarder kronor var den fjärde sämst presterande ETF:en under det tredje kvartalet med en förlust på 10,79%. Den passivt förvaltade HANetf ETF:en presterade sämre än den genomsnittliga 0,63%-iga uppgången för fonder i kategorin aktier naturresurser. Under det senaste året har ETF:en tappat 5,66% för att hamna i den 89:e percentilen inom sin kategori, vilket är sämre än kategorins genomsnittliga ettåriga avkastning på 4,01%.

Den bronsrankade Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating lanserades i maj 2022.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc)

  •  Morningstar Rating: 2 stjärnor
  •  Kostnad: 0,55%
  •  Morningstar Kategori: Aktier Energi

Femte sämst var den 3,1 miljarder kronor stora iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) som tappade 10,65% under det tredje kvartalet. Den passivt förvaltade iShares ETF föll mer än den genomsnittliga nedgången på 4,57% för fonder inom kategorin aktier och energi. Under det senaste året föll iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) med 10,98% och hamnade därmed i den 96:e percentilen inom sin kategori. Den sjönk mer än kategorins genomsnittliga ettåriga förlust på 1,90%.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i september 2011.

VanEck Semiconductor UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 5 stjärnor
  •  Kostnad: 0,35%
  •  Morningstar Kategori: Aktie - Teknologi

Den sjätte sämst presterande ETF:en under tredje kvartalet var VanEck Semiconductor UCITS ETF med 26,6 miljarder kronor som tappade 10,61%. Den passivt förvaltade VanEck ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,52% för fonder i kategorin aktieteknologi. Under de senaste 12 månaderna steg VanEck Semiconductor UCITS ETF med 47,37%, vilket placerar den i den 6:e percentilen inom sin kategori och överträffar den genomsnittliga fondens avkastning på 24,83%.

VanEck Semiconductor UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i december 2020.

SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 4 stjärnor
  •  Kostnadsprocent: 0,18%
  •  Morningstar Kategori: Aktier Energi

Med en förlust på 10,59% var SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF på 10,7 miljarder kronor den sjunde sämsta ETF:en på vår lista under det tredje kvartalet. Den passivt förvaltade State Street ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 4,57% för fonder i kategorin equity energy. Under de senaste 12 månaderna har SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF förlorat 9,30%, vilket placerar den i den 87: e percentilen inom sin kategori och sätter ner den längre än den genomsnittliga fondens förlust på 1,90%.

SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF, som lanserades i december 2014, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,18%
  •  Morningstar Kategori: Aktier Energi

Den åttonde sämsta ETF:en under det tredje kvartalet var iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF på 1,7 miljarder kronor, som föll med 10,53%. iShares ETF, som är passivt förvaltad, föll mer än den genomsnittliga förlusten på 4,57% för fonder i kategorin equity energy. Under de senaste 12 månaderna föll ETF:en med 9,78% och placerade sig i den 92:a percentilen inom sin kategori, och föll längre än den genomsnittliga ettårsförlusten på 1,90%.

iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF, som lanserades i november 2020, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,18%
  •  Morningstar Kategori: Aktieteknologi

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF på 961 miljoner kronor var den nionde sämsta ETF:en under det tredje kvartalet med en nedgång på 9,81%. Den passivt förvaltade State Street ETFen presterade sämre än den genomsnittliga förlusten på 1,52% för fonder i kategorin aktieteknologi. Under det senaste året har ETF:en ökat med 27,38% för att landa i den 42:a percentilen, vilket överträffar kategorins genomsnittliga ettåriga avkastning på 24,83%.

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i december 2014.

iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,18%
  •  Morningstar Kategori: Aktieteknologi

Tionde sämsta fond var iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF med 6,7 miljarder kronor som tappade 9,68% under det tredje kvartalet. Den passivt förvaltade iShares ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,52% för fonder inom kategorin aktieteknologi under kvartalet. Under det senaste året steg iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF med 26,03% och avslutade 12-månadersperioden i den 47:e percentilen inom kategorin aktieteknologi. Det överträffade kategorins genomsnittliga ettåriga avkastning på 24,83%.

Den guldklassade iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF lanserades i november 2020.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

  • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
  • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar research och analys om börshandlade fonder.
  • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar