Kvartalets sämst presenterande ETF:er

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF och Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF var bland de sämst presterande ETF:erna under andra kvartalet 2024.

Bella Albrecht 2024-07-04 | 8:27
Facebook Twitter LinkedIn

 topp 10

Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta lågkostnadsinstrument för investerare att följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltares val i ett försök att slå marknaden. De bästa av dem fungerar som byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

Under det andra kvartalet 2024 var de sämst presterande bland annat VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF (REMX) och Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF (XMLA). Uppgifterna i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

För att läsa om de bäst presterande ETF:erna, kolla in vår andra artikel.

Urval av de sämst presterande ETF:erna

För att hitta kvartalets sämst presterande aktie-ETF:er har vi screenat ETF:er i Morningstars aktiekategori som finns tillgängliga i Sverige. Vi uteslöt börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (265,2 miljoner SEK) i totala tillgångar.

Bland de sämst presterande ETF:erna fanns två från kategorin Latin America equity, där fonderna föll 14,37% under det andra kvartalet.

De 10 sämst presterande ETF:erna för Q2 2024:

 1. VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF REMX
 2. Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF XMLA
 3. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF  LITU
 4. iShares MSCI Brazil ETF  EWZ
 5. iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF  DLTM
 6. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)  IBZL
 7. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF  INDO
 8. Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF XMIN
 9. iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE) 4BRZ
 10. Amundi MSCI Brazil UCITS ETF RIO

 

Morningstarbetyg för de sämsta aktie-ETF:erna

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,59%.
 • Morningstar Kategori: Aktie Ädelmetaller

Den sämst presterande ETF:en under det andra kvartalet var VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF med 834 miljoner kronor, som förlorade 17,62%. Den passivt förvaltade VanEck ETF underpresterade med 6,53% jämfört med den genomsnittliga uppgången för fonder i kategorin ädelmetaller under det andra kvartalet. Under de senaste 12 månaderna föll VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF 49,91%, vilket placerade den i den 100:e percentilen inom sin kategori och underpresterade 11,58% avkastning på den genomsnittliga fonden.

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF, som lanserades i september 2021, har en Morningstar Medalist Rating på Neutral.

Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 2 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,57%.
 • Morningstar Kategori: Latinamerika Aktier

Med en förlust på 16,25% var Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF på 1,1 miljarder kronor den näst sämsta ETF:en på vår lista under det andra kvartalet. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 14,37% för fonder i kategorin Latinamerika. Under de senaste 12 månaderna har Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF förlorat 13,72%, vilket placerar den i den 90:e percentilen inom sin kategori och faller längre än den genomsnittliga fondens förlust på 9,94%.

Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF tar hänsyn till miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. Denna fond har en Morningstar Medalist Rating på Neutral.

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

 • Morningstar Rating: N/A
 • Kostnadsandel: 0,60%.
 • Morningstar Kategori: Aktier Naturresurser

Den tredje sämst presterande ETF:en under det andra kvartalet var Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF om 335 miljoner kronor, som föll med 14,47%. Global X ETF, som är passivt förvaltad, föll mer än den genomsnittliga förlusten på 0,17% för fonder i kategorin aktier naturresurser. Under de senaste 12 månaderna har ETF:en sjunkit med 40,17% och placerar sig i den 99:e percentilen inom sin kategori, vilket är sämre än kategorins genomsnittliga 1-årsavkastning på 3,80%.

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i december 2021.

iShares MSCI Brazil ETF

 • Morningstar Rating: 2 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,59%.
 • Morningstar Kategori: Latinamerika Aktie

iShares MSCI Brazil ETF på 45,4 miljarder kronor var den fjärde sämst presterande ETF:en under andra kvartalet med en förlust på 13,77%. Den passivt förvaltade iShares ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 14,19% för fonder i aktiekategorin Latinamerika. Under det senaste året har ETF:en tappat 11,42% för att hamna i den 71:a percentilen inom sin kategori, vilket är längre än kategorins genomsnittliga ettårsförlust på 10,16%.

Den silverklassade iShares MSCI Brazil ETF lanserades i juli 2000.

iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 4 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,21%.
 • Morningstar Kategori: Latinamerika Aktier

Femte sämsta fonden var iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF om 3,3 miljarder kronor som tappade 13,67% under det andra kvartalet. Den passivt förvaltade iShares ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga nedgången på 14,37% för fonder i aktiekategorin Latinamerika. Under det senaste året föll iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF med 8,00% och slutade i den 27:e percentilen inom sin kategori. Det överträffade kategorins genomsnittliga ettåriga förlust på 9,94%.

iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Gold. Den lanserades i oktober 2007.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)

 • Morningstar Rating: 3 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,74%.
 • Morningstar Kategori: Brasilien Aktie

Den sjätte sämst presterande ETF:en under det andra kvartalet var iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) på 2,5 miljarder kronor som förlorade 13,41%. Den passivt förvaltade iShares ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 13,87% för fonder i kategorin Brasilien. Under de senaste 12 månaderna sjönk iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) med 10,74%, vilket placerar den i den 47:e percentilen inom sin kategori och sjönk mindre än den genomsnittliga fondens förlust på 12,83%.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i november 2005.

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF

 • Morningstar-betyg: 5 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,45%.
 • Morningstar Kategori: Indonesien Aktier

Med en förlust på 13,36% var Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF på 576 miljoner kronor den sjunde sämsta ETF:en på vår lista under det andra kvartalet. Den passivt förvaltade Amundi ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 12,56% för fonder i Indonesiens aktiekategori. Under de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF förlorat 13,73%, vilket placerar den i den 49:e percentilen inom sin kategori och gör att den förlorar mindre än den genomsnittliga fondens förlust på 16,31%.

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF, som lanserades i mars 2019, har en Morningstar Medalist Rating på Gold.

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF

 • Morningstar-betyg: 5 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,65%.
 • Morningstar Kategori: Indonesien Aktier

Den åttonde sämst presterande ETF:en under andra kvartalet var Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF, som föll med 13,35% till 476 miljoner kronor. Xtrackers ETF, som är passivt förvaltad, presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 12,56% för fonder i Indonesiens aktiekategori. Under de senaste 12 månaderna föll ETF:en med 14,18% och placerade sig i den 56:e percentilen inom sin kategori, vilket är mindre än den genomsnittliga ettårsförlusten på 16,31%.

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF, som lanserades i mars 2010, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE)

 • Morningstar Rating: 4 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,00%.
 • Morningstar Kategori: Brasilien Aktie

Den 28,8 miljarder kronor stora iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE) var den nionde sämsta ETF:en under det andra kvartalet med en nedgång på 13,26%. Den passivt förvaltade iShares ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 13,87% för fonder i aktiekategorin Brasilien. Under det senaste året sjönk ETF 9,98% för att hamna i den 24:e percentilen, vilket är mindre än kategorins genomsnittliga ettårsförlust på 12,83%.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE) har en Morningstar Medalist Rating på Gold. Den lanserades i oktober 2018.

Amundi MSCI Brazil UCITS ETF

 • Morningstar Rating: 4 stjärnor
 • Kostnadsandel: 0,65%.
 • Morningstar Kategori: Brasilien Aktie

Tionde sämst var Amundi MSCI Brazil UCITS ETF på 1,7 miljarder kronor som tappade 13,20% under det andra kvartalet. Den passivt förvaltade Amundi ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 13,87% för fonder i kategorin brasilianska aktier under kvartalet. Under det senaste året har Amundi MSCI Brazil UCITS ETF tappat 10,02% och avslutade 12-månadersperioden i den 18:e percentilen inom kategorin brasilianska aktier. Det överträffade kategorins genomsnittliga ettårsförlust på 12,83%.

Den bronsrankade Amundi MSCI Brazil UCITS ETF lanserades i mars 2019.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

 • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
 • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
 • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar