Kvartalets bäst presenterande ETF:er

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF och Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF var bland de bäst presterande ETF:erna under Q3 2024.

Bella Albrecht 2024-10-07 | 9:38
Facebook Twitter LinkedIn

etf

Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta lågkostnadsinstrument för investerare att följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltares val i ett försök att slå marknaden. De bästa av dem fungerar som byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

Under det tredje kvartalet 2024 var de bäst presterande aktie-ETF:erna bland annat aktieteknologifonden Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF MCHT och aktiefonden Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF XCS4. Uppgifterna i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

Urval av de bäst presterande ETF:erna

För att hitta kvartalets bäst presterande aktie-ETF:er har vi screenat ETF:er i Morningstars aktiekategori som finns tillgängliga i Sverige. Vi uteslöt börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (258,0 miljoner SEK) i totala tillgångar.

De 10 bäst presterande ETF:erna för Q3 2024:

  1. Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF MCHT
  2. Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF XCS4 
  3. KraneShares CSI China Internet ETF USD KWEB
  4. Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF XX2D
  5. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC 
  6. US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF CNESG
  7. Amundi MSCI China UCITS ETF LCCN 
  8. iShares MSCI China UCITS ETF ICHN 
  9. Xtrackers MSCI China UCITS ETF LG9 
  10. US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF CNAUA

Morningstarbetyg för de bästa aktie-ETF:erna

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF

  • Morningstar-betyg: 1 stjärna
  • Kostnad: 0,49%
  • Morningstar Kategori: Aktier - Reknologi

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF på 497 miljoner kronor var den bäst presterande ETF:en under tredje kvartalet med en avkastning på 23,53%. Den passivt förvaltade Invesco ETF:en överträffade den genomsnittliga nedgången på 1,52% i Morningstars kategori för aktieteknologi under kvartalet. Under de senaste 12 månaderna har Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF haft en avkastning på 12,90%, vilket är lägre än den genomsnittliga fondens avkastning i kategorin på 24,83% och placerar ETF:en i den 81:a percentilen.

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i juni 2021.

Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF

  •  Morningstar-betyg: 4 stjärnor
  •  Kostnad: 0,54%
  •  Morningstar Kategori: Thailand - Aktier

Den näst bäst presterande ETF:en under det tredje kvartalet var Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF med ett värde på 925 miljoner kronor. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF gav en avkastning på 23,32%, vilket överträffade den genomsnittliga thailändska aktiefonden som gav en avkastning på 20,00%. Sett över de senaste 12 månaderna har Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF haft en avkastning på 8,79%, vilket överträffar avkastningen på 3,90% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 1:a percentilen.

Den silverklassade Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF lanserades i juni 2010.

KraneShares CSI China Internet ETF USD

  • Morningstar-betyg: 1 stjärna
  • Kostnad: 0,75%
  • Morningstar Kategori: Aktier - Teknologi

Den 6 miljarder kronor stora KraneShares CSI China Internet ETF USD rankades på tredje plats för kvartalet med en avkastning på 22,92%. Krane ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga förlusten på 1,52% för fonder i kategorin aktieteknologi under det tredje kvartalet. Under de senaste 12 månaderna har Krane ETF haft en avkastning på 20,58%, vilket är lägre än den genomsnittliga fondens avkastning i kategorin på 24,83%, vilket placerar ETF:en i den 63:e percentilen.

KraneShares CSI China Internet ETF USD, som lanserades i november 2018, har en Morningstar Medalist Rating på Bronze.

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF

  •  Morningstar Rating: 2 stjärnor
  •  Kostnad: 0,60%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina

Med en avkastning på 20,18% placerade sig Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF på 2,4 miljarder kronor på fjärde plats under kvartalet. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF överträffade avkastningen på 12,42% för den genomsnittliga Kina-aktiefonden. Under de senaste 12 månaderna har fonden ökat med 17,79%, vilket är högre än avkastningen på 6,91% för fonder i sin kategori och placerar den i den 4:e percentilen för perioden.

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF har en negativ Morningstar Medalist Rating, vilket innebär att våra analytiker förväntar sig att den kommer att vara en av de sämsta inom sin kategori och tror att det är osannolikt att den kommer att leverera positiv avkastning efter avgifter.

iShares China Large Cap UCITS ETF

  •  Morningstar Rating: 2 stjärnor
  •  Kostnad: 0,74%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina

Den femte bäst presterande ETF:en var iShares China Large Cap UCITS ETF på 7,8 miljarder kronor som ökade med 20,14% under det tredje kvartalet. Denna passivt förvaltade iShares ETF slog den genomsnittliga avkastningen på 12,42% för fonder i kategorin kinesiska aktier. Under det senaste året har iShares China Large Cap UCITS ETF stigit med 17,60%, vilket överträffar avkastningen på 6,91% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar den i den 5:e percentilen.

iShares China Large Cap UCITS ETF, som lanserades i oktober 2004, har en Morningstar Medalist Rating på Negative.

US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,30%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina

US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF på 2,8 miljarder kronor var den sjätte bäst presterande svenska ETF:en under det tredje kvartalet med en avkastning på 19,94 procent. Avkastningen på den passivt förvaltade Credit Suisse ETF överträffade 12,42% för den genomsnittliga fonden i Morningstars kategori för kinesiska aktier. Sett över de senaste 12 månaderna har US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF haft en avkastning på 10,37%, vilket överträffar avkastningen på 6,91% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar ETF:en i den 32:a percentilen.

US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF tar hänsyn till miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade kriterier. Denna fond har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

Amundi MSCI China UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,29%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina

Den sjunde bästa ETF:en under det tredje kvartalet var Amundi MSCI China UCITS ETF med ett värde på 4 miljarder kronor. Den passivt förvaltade Amundi ETF gav en avkastning på 18,24%, vilket överträffade den genomsnittliga kinesiska aktiefonden som gav en avkastning på 12,42%. Sett över de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI China UCITS ETF haft en avkastning på 15,75%, vilket överträffar avkastningen på 6,91% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar ETF:en i den 10:e percentilen.

Amundi MSCI China UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i juli 2018.

iShares MSCI China UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,28%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina

Den 15,2 miljarder kronor stora iShares MSCI China UCITS ETF rankades på åttonde plats under kvartalet med en avkastning på 18,06%. iShares ETF, som är passivt förvaltad, överträffade den genomsnittliga avkastningen på 12,42% för fonder i kategorin kinesiska aktier. Under de senaste 12 månaderna har iShares ETF avkastat 15,31%, före 6,91% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att den ligger i den 12:e percentilen för avkastning.

Den bronsrankade iShares MSCI China UCITS ETF lanserades i juni 2019.

Xtrackers MSCI China UCITS ETF

  •  Morningstars betyg: 3 stjärnor
  •  Kostnad: 0,66%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina

Med en uppgång på 18,00% placerade sig Xtrackers MSCI China UCITS ETF på 16,1 miljarder kronor på nionde plats under det tredje kvartalet. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF överträffade avkastningen på 12,42% för den genomsnittliga Kina-aktiefonden. Under de senaste 12 månaderna har fonden avkastat 14,91%, vilket är högre än avkastningen på 6,91% för fonder i sin kategori och placerar den i den 15:e percentilen.

Xtrackers MSCI China UCITS ETF, som lanserades i juni 2010, har ett Morningstar Medalist Rating på Neutral.

US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF

  • Morningstar-betyg: 4 stjärnor
  •  Kostnad: 0,20%
  •  Morningstar Kategori: Aktier - Kina - A-andelar

Den tionde bäst presterande ETF:en var 993 miljoner kronor US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF, som ökade med 17,27% under det tredje kvartalet. Den passivt förvaltade UBS ETF slog den genomsnittliga avkastningen på 11,20% för fonder i kategorin China equity - a shares. Under det senaste året har US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF stigit med 10,23%, vilket överträffar avkastningen på 0,72% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar den i den 13:e percentilen.

US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Silver. Den lanserades i februari 2020.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

  • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
  • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
  • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar