Är dessa undervärderade aktier vinnare efter franska & brittiska valet?

Video: James Gard och Michael Field diskuterar marknadssentiment och undervärderade aktiemöjligheter efter de omtalade valen i Storbritannien och Frankrike

James Gard 2024-07-10 | 11:44
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Välkommen till Morningstar. Med mig idag är Michael Field, och idag ska vi prata om tre aktier som har påverkats av två viktiga val i Europa.

Tack för att du är med mig idag, Michael. Vi har fortfarande en viss osäkerhet i Frankrike och Storbritannien är mer eller mindre avgjort. Men de här aktierna som vi ska prata om är alla - två potentiella vinnare från valet och en påverkas potentiellt negativt av Frankrike. Så, ska vi börja med Frankrike?

Michael Field: Ja, precis. Så det aktie som vi har lyft fram från det franska valet eller som kastas upp som en möjlighet av det franska valet är BNP Paribas (BNP), den stora inhemska banken som vi alla känner till i någon form eller form. Så återigen tror jag att den här har hamrats under det senaste ögonblicket som oro över en högerregering, en, vilken typ av politik de skulle föra in som kan påverka bankerna som helhet negativt och faktiskt BNP Paribas till följd av det, och två, de mer allmänna riskerna för ekonomin om högerregeringen verkligen blåste ut det finanspolitiska underskottet för att betala för många sociala program, vilken typ av effekt det skulle ha på franska kreditspreadar och faktiskt finansieringskostnader för banken. Så det är därför möjligheten har presenterat sig.

Gard: Visst. Jag antar att för de franska bankerna har det värsta tänkbara scenariot uteslutits nu. Men det finns fortfarande en populistisk ilska mot bankerna. Jag menar, det har lett till, skulle du säga, en orättvis rabatt på BNP Paribas verkliga värde.

Field: Jag tycker att det är rättvist överlag, ja. Jag tror att vi har en vänsterallians på plats nu, vilket förmodligen inte heller är vad investerare verkligen letar efter. Men samtidigt, med tanke på alternativen, tror jag att de är relativt okej med det. Jag antar att faran är att vi inte vet exakt vilken typ av politik de kommer att föra på plats, eller om de sociala program som de har pratat om verkligen kommer att kräva att det finanspolitiska underskottet i Frankrike också ökar väsentligt. Så det finns fortfarande faror. Det är inte att säga att detta är ett slags (gimme) nu. Men samtidigt tycker vi att aktien handlas med för stor rabatt. Det är något som 25% till vår uppskattning av verkligt värde, 40% under bokföringen. Så vi tycker att det ur det perspektivet är lite för mycket diskonterat. Och den sista punkten på det är, ja, de är en stor fransk bank; ja, de har detaljhandelsverksamhet i Frankrike, men det är bara cirka en fjärdedel av deras totala verksamhet. Så ur det perspektivet är de ganska väl diversifierade.

Gard: Ja. Så jag menar, om man bortser från osäkerhetsrabatten, är de europeiska bankerna i allmänhet ganska välkapitaliserade och BNP Paribas är inget undantag?

Field: Jag tycker att det är rättvist. Och det är en av de viktigaste sakerna som vårt bankteam verkligen har tittat på. Räntorna sjunker över hela Europa. Vi har sett den första sänkningen från ECB. Och nu har frågorna ställts, titta, vilken typ av banker kan upprätthålla lönsamheten under det kommande antalet år i en fallande räntemiljö, och BNP är en av de stora, välkapitaliserade bankerna som du nämnde som vi tror faktiskt klarar den uppgiften.

Gard: Visst, tack för det. Så, låt oss gå till Tyskland nu. Vi kommer att titta på ett tyskt allmännyttigt bolag, RWE (RWE). Men du tittar på det ur perspektivet som en potentiell vinnare från det brittiska valet.

Field: Ja, det stämmer. RWE är ett tyskt bolag, men dess exponering mot Storbritannien är ganska stor. Och ett av de löften som Labour har gett, som en slags piggybacking på en konservativ politik, är att minska koldioxidutsläppen i elnätet. Och de vill göra det till 2030, vilket är ett ganska ambitiöst mål. Självklart kommer namn som National Grid att ligga i framkant när det gäller att dra nytta av denna avkolning av nätet och det kapital som måste investeras som ett resultat av detta. Men andra derivat som RWE, som handlas med stora rabatter, för närvarande är det en 5-stjärnig aktie, kan också dra stor nytta av förnybar kraftproduktion, vilket i huvudsak är deras bröd och smör.

Gard: Visst, men för elbolagen kommer de här uppgraderingarna att kosta mycket pengar. Kommer det att väga på balansräkningen?

Field: Så jag tror att det kommer att kosta mycket pengar? Ja, naturligtvis. Kan det vara en bra sak? Ja, för då kan de få en ganska hygglig avkastning på det kapital de investerar under de kommande åren. Och RWE är också ett bra exempel på ett av de elbolag som inte är överbelastat av skulder för närvarande. Nettoskulden till EBITDA är mindre än 2 gånger för närvarande. Så det finns betydande utrymme för expansion där utan att komma in på något slags farligt territorium.

Gard: Visst. Ja, vi gillar företag med låg skuldsättning. Jag lyssnade på Rachel Reeves, den nya förbundskanslern, igår och hon pratade om husbyggande. Så det flyttar oss snyggt vidare till Persimmon (PSN), tror jag, vilket är vår sista aktie. Det är en som handlas som undervärderad enligt Morningstars skärm. Vill du berätta om varför du gillar Persimmon som en potentiell mottagare av top-down bostadsplanering avslappningsmål?

Field: Ja, det gör jag. Det här är ett av de mer ambitiösa löftena från Labourregeringen. Och det måste de vara i viss utsträckning, eller hur? Det var därför många människor gick ut och röstade på Labour i första hand i det här valet, för att de inte har några hem, och det är vad de letar efter. Det är den främsta prioriteringen. Så Labour har sagt att de ska bygga 300 000 bostäder per år under de kommande fem åren, vilket återigen är ett riktigt ambitiöst mål. Det är en nivå som vi inte har sett i Storbritannien sedan 1970-talet när det gäller bostadsbyggande. Och vem kommer att ligga i framkant för att dra nytta av det? Det är uppenbarligen de brittiska husbyggarna, de stora, noterade killarna som Persimmon, som är vårt toppval i sektorn. Aktierna är typ av - det handlas fortfarande 40%, 50% under vår uppskattning av verkligt värde för närvarande. Så det finns mycket uppsida för aktier som denna. Och vi pratar om en bra tillväxtbana om Labour verkligen kan komma igenom sina löften.

Gard: Visst. Ja. Och man får känslan av att bostadsmarknadens sentiment har misshandlats av högränteperioden, men vi borde börja få några räntesänkningar i år, kanske i augusti. Så det borde vara en anständig medvind, åtminstone för sentimentet, och överkomliga bolån är också en nyckelfråga, eller hur?

Fält: Verkligen. Det är en av de viktigaste drivkrafterna bakom den nedåtgående utvecklingen för bolånen, som har varit ganska svaga under de senaste åren till följd av de höga räntorna som du nämnde. Men detta är typ av den dubbla katalysatorn. Å ena sidan har vi en Labourregering som säger att de ska börja bygga hus i en takt som vi inte har sett på många år. Och å andra sidan har du Bank of England, som förmodligen mycket sannolikt kommer att sänka räntorna även nästa månad, och sedan sätta den nedåtgående trenden med räntesänkning också. Så ett antal katalysatorer som kan flytta aktiekursen för ett betydligt rabatterat lager.

Gard: Visst, tack. Och min sista fråga är verkligen, är husbyggare, är de fortfarande ett anständigt inkomstspel? Jag vet att Persimmon återställde sin utdelning för ett par år sedan. Det brukade vara en massiv betalare. Men kan det fortfarande betraktas som en slags inkomst och tillväxt typ av aktie?

Field: Jag tror det, i alla fall ur ett inkomstperspektiv. Du nämnde helt riktigt att de återställde sin utdelning. Men som jag nämnde föll aktiekursen med två tredjedelar vid ett tillfälle. Så det var förmodligen mycket välbehövligt. Den nuvarande utdelningsavkastningen är norr om 4%. Så, sätter det - på något sätt, det är en bra inkomstaktie, tror jag.

Gard: Visst. Briljant. Jaha, ja. Tja, tack så mycket för din tid, Michael. Som alltid ser jag fram emot att komma ikapp nästa gång vi pratar om fler händelser. Vinstsäsongen kanske är på horisonten. Så det vore en bra tid att börja. Så, tack så mycket.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
BNP Paribas Act. Cat.A62,44 EUR0,68Rating
Persimmon PLC1 496,00 GBX0,81Rating
RWE AG Class A33,89 EUR-0,41Rating

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar