Se aktieklippen som en krydda

Debatten dyker upp med jämna mellanrum. Fonder är trist och bara för pensionärer och andra som spelar Bingolotto på lördagskvällarna för att få spänning i tillvaron. Aktier ska det vara. Helst den typen som stiger med ett par hundra procent på några dagar.

Niklas Tell 1999-11-03 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Nu är det ju dessutom så enkelt och billigt att själv köpa och sälja enskilda aktier. Varför ska jag då betala för att en fondförvaltare ska göra det åt mig?

Är fonder en utdöende art i dessa nya tider? Nej, att det blivit enklare att rent praktiskt köpa och sälja aktier är inte samma sak som att det blivit enklare att köpa och sälja rätt aktier. Inte heller enklare att köpa och sälja aktier vid rätt tidpunkt. Det krävs fortfarande kunskaper, tid och kanske lite tur för att framgångsrikt sköta sina egna investeringar. Aktiekurser styrs i grunden av samma fundamentala fenomen som tidigare. Framförallt företagens vinster och förväntade framtida vinster.

Visst kan det vara spännande när man lyckas pricka in den där aktien som stiger med hundra procent eller mer på kort tid. Men, handen på hjärtat. Det lyckas inte varje gång. Nu brukar man i och för sig bara berätta om sina lyckade affärer, men visst finns det även sådana som är mindre lyckade.

Det är trist när debatten gäller fonder eller enskilda aktier. De två investeringarna behöver ju inte utesluta varandra. Speciellt inte för den som har ett begränsat kapital att investera, och det gäller ju det stora flertalet av oss. I det fallet är fondinvesteringar perfekt att fylla upp en del av portföljen med. Ett perfekt sätt att med en begränsad summa pengar nå diversifiering i portföljen (att sprida riskerna genom att investera i flera aktier och kanske även på flera olika marknader). Även om du har tillräckligt mycket pengar för att själv skapa en tillräckligt bred portfölj kan det ju faktiskt vara så att du inte har tid eller lust att själv sköta allt. Även i det fallet kan fonder vara ett bra alternativ.

När du väl valt en eller flera fonder kan det vara dags att smyga runt i aktiemarknadens finsalonger eller i dess utkanter och nosa upp de där aktierna som har potential att stiga riktigt kraftigt. Oftast finns de i utkanterna. Det är där de okända pärlorna kan hittas med lite tur och skicklighet. Nu ska det tilläggas att det naturligtvis finns en baksida av aktier som stiger mycket kraftigt på kort tid. Baksidan kallas hög volatilitet (aktien svänger kraftigt upp och ner). Kan aktien stiga med ett par hundra procent finns det inget som säger att den inte kan falla mycket på kort tid. Om det händer kan det vara skönt att ha några fonder i portföljen. Det motverkar att hela botten faller ur den dagen de enskilda aktierna snabbt rör sig åt fel håll.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar