Generationsfonder för de veliga

I år ska vi äntligen få välja fonder till premiepensionen. Kul tycker en del. Men ganska många av oss skulle nog helst vilja slippa välja- eller låta någon annan sköta valet åt oss. Generationsfonder kan vara bra fonder för alla veliga. Fonderna sänker risknivån ju närmare pensionen du kommer. Men väljer du fel generationsfond kan du ändå göra en dålig affär.

Kristina Kamp 2000-01-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Mer än var tionde fond som är anmäld till PPM, premiepensionsmyndigheten, är en generationsfond, eller en livscykelfond som de också kallas. Poängen med generationsfonder är att du ska slippa fundera så mycket på ditt pensionssparande. Det anpassas till dig istället. När du är ung sparar fonden i aktier, när du blir äldre viktar fonden succesivt över till säkrare ränteplaceringar.

SPP var först ut med den här typen av fonden. De startade när privattjänstemännen fick placera en del av sin tjänstepension som de själva ville. LF/Wasa och Carlson fonder har hängt på trenden och startat flera fonder efter ungefär samma koncept. SEB, Handelsbanken och Nordbanken kommer nu med fonder som har samma uppbyggnad. De fonderna kommer att finnas med bland de nära 500 fonder du kan välja bland i höstens premiepensionsval.

En del av generationsfonderna är försiktiga i överkant

För den som inte orkar bry sig om sitt pensionssparande kan generationsfonderna fungera bra. Du behöver bara välja fond en enda gång. Sedan sköter fondförvaltaren resten. När du är ung satsas dina pengar i aktier, det som på lång sikt brukar löna sig bäst. Ju äldre du blir, desto större än inslaget av säkrare obligationer. Men flera av generationsfonderna sparar alldeles för försiktigt! SPP:s fondsparare som är födda på 30-talet har 80 procent räntepapper i fonden. De som valt 40-talsfonden har mindre än hälften av fondens placeringar i aktier. Handelsbanken har samma försiktiga profil. Och 50-åringar som sparar i Carlsons lärarfonder har 30 procent obligationer i sin fondblandning.

Låtsas vara yngre!

Men dagens 50-åringar står knappast med ena benet i graven. De har, enligt krass statistik, minst 30 år kvar att spara pengar på. Det lär heller inte gå åt precis på dag ett efter pensioneringen. En stor andel räntesparande i generationsfonden kan därför vara i försiktigaste laget. Även om det kommer att gå åt en del pengar på vägen, så är sparhorisonten tillräckligt lång för att du ska våga satsa lite djärvare. Ett smart tips om du ändå vill välja de här fonderna är att låtsas att du är en bra bit yngre än vad personnumret säger. En 40-talist blir en 60-talist. En 50-talist förvandlas till 70-talist. Rena föryngringskuren!

Det finns undantag...

För att komplicera det hela gäller det här dock inte alla generationsfonder. LF/Wasam SEB och Nordbanken tycker att 50-åringar visst kan ha allt sparande i aktier. LF/Wasas fonder trappar aktieinnehavet från 55 års ålder med 5 procent om året. Nordbankens och SEB:s fonder börjar trappa ner först på 60-årsdagen. Men med 10 procent per år.

Stor skillnad på andelen utländska bolag i fonderna

En sak till skiljer generationsfonderna åt. Andelen utländska bolag i fondportföljen. SPP kör helsvenskt. SEB har planer på att nästan uteslutande ha utländska bolag i sina generationsfonder. SEB:s argument är att ditt övriga pensionssparande kommer att investeras i Sverige. Därför kan premiepensionspengarna mycket väl placeras i andra länder. De andra fonderna blandar kompotten lite olika. För dig gäller det att jämföra ordenligt innan du väljer en generationsfond. Orkar du bara titta igenom hur de olika fonderna ser ut för att se vad som passar för dig är det en tillgång att generationsfonderna är så olika varandra.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar