Sälj dina fonder i smyg!

Funderar du på att sälja dina fonder? Gör det i smyg. Talar du om det för din fondförvaltare är risken stor att du övertalas att trots allt ha pengarna kvar. Även om det mycket väl kan bli en dålig affär för dig.

Kristina Kamp 2000-03-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Normalt fungerar fondrådgivningen bra på de flesta håll. Så länge fondvärdet stiger kan du känna dig rätt säker på att de råd du får från din fondförvaltare går att lita på. De markandsför visserligen sina egna produkter, men i det stora hela är brukar deras råd vara bra för din ekonomi. (Åtminstone så länge det bara handlar var dina pengar förökar sig mest. Börjar de tala om fondförsäkringar och andra ”nya sparprodukter” ska du nog ta en funderare på om det är din eller bolagets ekonomi de värnar mest om).

I ljusa tider kan du lita på fondbolaget

Så länge tiderna är ljusa går dina och fondbolagets intressen hand i hand. Du sätter in dina pengar, värdet på fonden ökar. Du tjänar en hacka. Förvaltaren får mer att förvalta och tjänar mer på fondavgifterna. Men när det börjar svaja lite på marknaderna ska du nog ta de goda råden med en större nypa salt. När du fattat ett konkret beslut att sälja din fond, eller delar av den, då bör du undvika att lyssna på fondbolagets råd. Det brukar nämligen alltid vara: Sälj inte, behåll pengarna i fonden.

Rådet åtföljs sedan av en rad argument av varierande slag. Reavinstskatten är skyhög om du säljer, de uteblivna framtida vinsterna är ännu högre. Allra värst är det förstås om du begår misstaget att tala om att du tänker ta ut pengarna för att du räknar med att din fond faktiskt kan minska i värde. Detta skäl - som ofta är ditt huvudskäl att sälja - räknas liksom inte riktigt i de här sammanhangen.

På nätet behöver du inte stå till svars

Vill du slippa att stå vid skampålen kan du som fondkund välja två vägar när du funderar på att sälja din fond.

1. Sälj den på nätet. Här slipper du obehagliga frågor och påpekanden. Här kan du t om byta fondförvaltare utan att du behöver komma med krystade förklaringar. Fondhandeln på nätet håller på att växa sig stor. Förutom de oberoende aktörerna så har fondbolagen själva bra service. Men på Föreningssparbanken märkte man snabbt att fondhandeln via nätet fick en för banken negativ effekt. Det blev allt fler som tog ut sina pengar.

2. Lyssna på fondhandlarens argument när han eller hon tycker att du ska behålla din fond. Men kräv mer information om just din fondekonomi. Hur mycket reavinsskatt ska just du betala? Hur mycket ska börsen gå upp de närmaste åren för att det ska bli en dålig affär? Kan du kvitta vinsten mot annat? Kan man tänka sig rabatter på andra produkter i banken (lån till exempel) om du trots allt väljer att ha kvar pengarna i fonden?

Utnyttja att du för en gång skull har makt som kund. När du sedan lyssnat färdigt kan du gå hem i lugn och ro och fundera på vad som är bäst för dig. Kanske är det så att du tjänar på att ha pengarna kvar. Men det utesluter inte att det kan finnas roligare saker att göra för pengarna. Det är dina pengar och du som bestämmer vad du vill göra med dem. Inne på bankkontoret är det ibland lätt att glömma bort just det.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar