Svårt att vara spågubbe

Det är svårt att spå framtiden. Men jag kommer ändå att försöka peka ut vinnarfonder.

Jonas Lindmark 2000-08-24 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Jag vet ingenting om framtiden. Inte säkert i alla fall. Kommer solen att gå upp i morgon? Kommer fonder att fortsätta vara ett bra sätt att spara?

Helt säker är jag inte. Det kan ingen människa vara.

Ändå det många som vill att jag ska vara spågubbe. Bland de vanligaste mail vi får här på Fondstar är frågor som ”Vilka fonder tycker ni att jag ska köpa?” eller ”Är det läge att byta från allemansfond till IT-fond nu?”

Vi är "proffs"

Jag förstår varför folk tror att vi på Fondstar kan svara. Vi är ju ”proffs” som arbetar heltid med information om fonder. Det är onekligen rimligt att vi bör kunna hjälpa till.

Framöver kommer jag därför ungefär en gång per månad att skriva om vilka fonder jag tror kommer att ge bäst avkastning i framtiden. Och varför jag tror det.

De som ringer eller skriver och ber om råd kommer jag att hänvisa till dessa artiklar. Annars vore det orättvist om jag ger vissa råd officiellt, och andra på tu man hand.

Två frågor

Men hoppas inte för mycket. Tyvärr är det ovanligt svårt att spå vinnaren bland fonder, svårare än bland aktiemarknader. Det beror på att man måste svara rätt på två frågor samtidigt.

Den första frågan är ”Vilken marknad kommer att utvecklas bäst?” och för att svara rätt på den bör man både känna till vilka förväntningar som världens placerare i snitt har i dag, och förutse hur verkligheten i framtiden kommer att avvika från dessa förväntningar.

Den andra frågan är ”Vilken fondförvaltare kommer att lyckas bäst på den marknaden?” och för att svara rätt på den behöver man både genomskåda vilka förvaltare som är skickligast och vilka som har oförskämt mycket tur.

Att svara helt rätt på båda frågorna är omöjligt. Åtminstone för mig som faktiskt inte är en spågubbe med en felfri kristallkula. Mitt mål är därför att träffa rätt med 7 av 10 fonder. Då är jag nöjd. Därför kommer jag att vilja sprida riskerna och rekommendera portföljer med flera fonder i.

Du väljer själv

Slutligen en liten brasklapp: det är det förstås varje fondsparare själv som väljer, både rådgivare och fonder. Jag kommer att göra mitt bästa för att hjälpa de som använder Fondstar som rådgivare. Men varken vinster eller förluster tillhör mig.

Xpersonligt Xköptips Xrådgivare

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar