89 minuter kvar av PPM-matchen

Januari har inletts med oroliga aktiekurser, och alla vi som har valt aktiefonder hos PPM står med lång näsa. Men 89 minuter av matchen återstår.

Jonas Lindmark 2001-01-04 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Den första veckan i januari har givit fondförvaltare världen över ett bryskt uppvaknande efter julhelgerna. Först kom oroande statistik om USA-konjunkturen och Stockholmsbörsen föll fyra procent på en dag. Sedan sänkte amerikanska centralbanken, Fed, oväntat styrräntan och när detta skrivs har Stockholmsbörsen återvänt till samma nivå som före nyårshelgen.

Oväntat och oväntat, förresten. Visst var det oväntat att Fed sänkte räntan mellan två ordinarie möten. Men att det skulle komma en sänkning första kvartalet var väntat. ”Sänkning av USA-räntorna kommer första kvartalet” skrev jag den 13 december (se länk här till höger).

<

span class=''normalbold''>Minus 10 procent

Inför höstens val av fonder hos statliga PPM ägnade jag mycket tid åt att gå igenom alla alternativ. Resultatet är de sex PPM-portföljer som jag rekommenderar i Morningstars PPM-test (se länk).

Jag försökte skapa portföljer som inte skulle drabbas så hårt om amerikanska aktier och IT-aktier skulle falla (vilket jag misstänkte). Men jag trodde inte att nedgången skulle bli så kraftig och inte så heltäckande.

Sedan PPM började placera pengar i början på oktober har PPM-fonderna i snitt fallit 10 procent. Det har varit svårt att utvärdera om mina PPM-tips varit bättre eller sämre, eftersom svenska folkets PPM-sparande placerades från början av oktober till mitten av december. Vilka fonder som har varit bra eller dåliga beror alltså på när under en period på över två månader som pengarna placerades.

Resultatet av mitt eget val, portfölj 6 i PPM-testet, har jag förstås kunnat följa via PPM:s telefonservice på 020-776 776. Men eftersom ganska många av PPM-fonderna bara rapporterar sin andelskurs till oss en gång per månad (medan PPM har handlat varje dag) har det varit svårt att göra en samlad utvärdering.

Tre ljusglimtar

Förra veckan fick jag dock en (försenad) julklapp från PPM. De har räknat ut det genomsnittliga anskaffningsvärdet och det genomsnittliga marknadsvärdet per 27 december för PPM:s innehav i alla fonder, och baserat på detta den genomsnittliga avkastningen som svenska folket fått i alla 457 fonder.

Resultatet är inte någon uppmuntrande läsning för mig. Jo, visst går det att hitta ljusglimtar:

1. Bara en enda fond (SPP Index Japan i portfölj 3 som givit en snittförlust 17,9%) av de nitton som jag har med i mina sex portföljer har hittills varit sämre än den allra populäraste fonden i PPM-valet (Robur Contura som givit en snittförlust på 14,9%).

2. Mina två lågriskportföljer, nummer 1 och 4, har bara fallit 3 procent i värde, vilket är bättre än drygt 90 procent av fonderna hos PPM och bättre än Premiesparfonden (där icke-väljarnas pengar har hamnat) som givit en snittförlust på 4,6 procent.

3. Fem av mina sex portföljer har haft en bättre utveckling än de två populäraste globalfonderna (Folksam LO Världen med snittförlusten 8,3 procent och Carnegie World Wide med förlusten 9,1 procent).

Aktier sämre än snittfonden

Men det hjälper inte. Faktum är att hittills har nästan samtliga de fonder jag rekommenderat förlorat pengar och fyra av de sex portföljerna har utvecklats sämre än snittfonden. Huvudförklaringen är förstås att aktier under sista kvartalet förra året var en urdålig placering. Och fyra av mina sex PPM-portföljer placerar enbart i aktiefonder.

OK, jag är inte ensam. Bara 2 procent av PPM-pengarna placerades i rena räntefonder, trots att de 63 räntefonderna motsvarar 14 procent av samtliga fonder hos PPM. Och det är räntefonder som har haft den klart bästa utvecklingen under PPM:s första månader, av de 74 fonder som har tjänat pengar fram till den 27 december så är 46 rena räntefonder.

Men trots detta är faktum att jag under de första månaderna har lyckats dåligt med att rekommendera bra PPM-fonder.

89 minuter kvar av matchen

Men även om aktiefonder har varit ett dåligt val under de första två månaderna av svenska folkets PPM-sparande (en miljon svenskar hade fått sina PPM-pengar placerade den 6 november), så återstår fortfarande i snitt över 20 år innan det är dags för de första pensionsutbetalningarna.

Jag tycker därför att det som hänt kan liknas vid en fotbollsmatch där det förlusttippade laget (räntefonder) gör mål efter en minut. Visst kan resultatet 0-1 stå sig resten av matchen, men det återstår faktiskt 89 minuter att spela.

Nedgången för aktier kan förstås mycket väl fortsätta under år 2001. Det kan dröja länge innan alla vi som rekommenderat ett rent aktiesparande till PPM-väljarna kan känna oss nöjda.

Ändringar i PPM-portföljerna

Problemet är, som vanligt, att framtiden när det gäller aktiebörsernas utveckling är okänd. Ingen kan veta vilka datum vändpunkterna kommer. Och just att spå de kortsiktiga svängningarna i världens aktiekurser är snudd på omöjligt (se ”Svårt att vara spågubbe”, länk ovan till höger).

Inte heller är det säkert att aktiefonder kommer att ge högre avkastning över en 20-årsperiod (se ”Tro inte som Pia Nilsson”). Men jag tycker fortfarande att det verkar sannolikt.

De närmaste två veckorna kommer jag att göra en ny genomgång av läget på världens aktiemarknader och därefter kommer jag att ändra mina sex PPM-portföljer. Men räkna alltså med att aktiefonder kommer att fortsätta dominera.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings