Fondbyten borde gå snabbare

Både hos PPM och Skandia Link tar fondbyten upp till en vecka. Och hos fondmäklarna på internet tar de ännu längre tid. Slö rapportering från utländska fonder är huvudorsaken.

Jonas Lindmark 2001-06-21 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Sex dagar tog mitt senaste fondbyte. För en vecka sedan publicerade jag krönikan ”Fyra nya fonder i PPM-portföljerna” och samma dag knappade jag in en fondbytesorder hos PPM via internet. Men först i går var bytet klart (jag återkommer till orsaken).

Även flera av mina läsare tycker att det står ”Fondhandel pågår” orimligt länge när de försöker komma åt sitt konto hos PPM. De tycker att det bara borde ta en dag att byta fonder, men själva säger PPM att ett fondbyte tar 3-5 börsdagar. Och i mitt fall tog det alltså, borträknat lördag och söndag, fyra börsdagar.

Att detta upplevs som orimligt långsamt beror nog på att aktieaffä

rer går mycket snabbare. De som har depå hos en internetmäklare kan byta från en aktie till en annan på några minuter. Visserligen görs betalningar och leveranser av aktierna tre börsdagar senaste, men de exakta köp- och säljkurserna finns tillgängliga direkt och flera nya byten kan göras senare samma dag.

Okänd kurs

Den grundläggande skillnaden är att aktier kan köpas och säljas under hela den tiden som aktiebörserna är öppna. Fonder handlas däremot normalt bara en gång per börsdag, ofta sent på kvällen eller under natten när börserna har stängt.

Dessutom måste handeln i fondandelar ske till okänd kurs, vilket beror på att kortsiktiga ”parasiter” annars skulle kunna sko sig på de långsiktiga fondspararnas bekostnad. Därför måste köp- och säljorder läggs senast vid den tidpunkt när de aktiekurser och växelkurser tas som används för att räkna ut fondens andelskurs.

Fast detta motiverar bara att fondhandel tar upp till ett dygn. Och de flesta banker ger sina kunder möjlighet att byta mellan bankens egna fonder samma dag som ordern lämnas.

Bra exempel

Däremot tar det betydligt längre tid att byta mellan fonder som tillhör olika fondföretag. Det mest välkända fondförsäkringsbolaget med ett brett utbud fonder från flera olika fondföretag, Skandia Link, är bara lite snabbare än PPM.

Mitt senaste byte är ett bra exempel för att förklara varför tar det då så lång tid när flera fondbolag är inblandande. Som sagt ovan tog det sex dagar, från torsdag 14 juni till onsdag 20 juni, alltså fyra börsdagar. Senast klockan 18:00 måste fondbytesorder vara hos PPM (jag knappade in min order redan efter lunch på torsdag), annars sparas de till nästa börsdag. Under natten räknar PPM ut nettot av alla dagens affärer och före 9:30 nästa börsdag (i mitt fall fredag morgon) skickas köp- och säljorder till fondbolagen, som har lovat att handel ska ske samma kväll.

Det är en fördel för oss som byter att PPM skickar köp- och säljorder samtidigt, eftersom det eliminerar risken att börserna hinner stiga kraftigt mellan försäljning och köp. Dessutom tar PPM inte ut någon ränta av den som byter, trots att köpen måste betalas direkt medan pengarna från försäljningarna kommer först efter några dagar. Eftersom andelskurserna är okända, så vet PPM inte exakt hur mycket pengar försäljningarna kommer att ge och vet därmed bara ungefär hur mycket de behöver köpa för. Lösningen är att PPM har ett ”handelslager” med andelar för ungefär 15.000 kronor i varje fond.

Bara 69 procent

Om allt fungerar perfekt så borde mitt fondbyte alltså ha varit klart på fredag kväll. Men bara 69 procent av PPM-fonderna rapporterar direkt tillbaka sina andelskurser, och eftersom det är mellan två och tio fonder inblandade i ett byte är det ganska sällan som allt är klart redan efter ett dygn.

Det som hände den här gången var att det dröjde innan PPM fick andelskursen per fredag kväll för en av de fonder som jag bytt till, Carlson Asian Small Cap. Carlson (som numera ägs av Skandia) hade inte lyckats rapportera via internet och därför skickade de sina fredagskurser med fax på tisdag eftermiddag.

Och därmed kunde PPM inte bestämma hur många andelar jag hade fått i fonden förrän på tisdag kväll, så mitt konto hölls stängt två dagar extra. Enligt PPM finns det flera andra händelser som kan fördröja ett byte, till exempel utdelningar från fonderna, avgiftsuttag, felaktiga kurser och interna datorkörningar. Men det vanligaste problemet är att fondbolagen inte har rapporterat sina andelskurser i tid.

Upp till två veckor

Skandia Link är som sagt lite snabbare. Dels tillåter de att fondbytesorder läggs in ända fram till klockan 24:00, sex timmar längre än PPM. Dels har de färre fonder att hålla reda på och enligt marknadschef Per Friman är därför hela 90 procent av alla byten klara efter ett dygn. Men Skandia Link lovar bara att ett fondbyte ska vara klart inom fem börsdagar, alltså en vecka.

De internetmäklare som förmedlar fonder (Avanza, Etrade, Fondmarknaden och Teletrade/Fondex) är betydligt långsammare än PPM och Skandia Link. Det beror på att de inte har något ”handelslager”, så hos dem måste fondspararen först sälja, vänta på att få sina pengar och sedan köpa. Både köp och försäljningar tar mellan 2 och 6 börsdagar, så totalt kan ett byte ta upp till två veckor.

Lösningen

Jag tycker att fondbyten borde gå snabbare. Fast snabbare än 24 timmar går nog inte, eftersom det är flera steg i processen och handel bara sker en gång per dygn, men från midnatt till midnatt borde vara möjligt. Då skulle fondkontot bara vara stängt för nya affärer under en börsdag.

Det som krävs är främst att de utländska fondbolagen höjer tempot på beräkning av andelskurser och rapportering av dessa. I dag är enligt PPM 176 av 570 fonder (31 procent ) ”slow reporting” vilket betyder att de i bästa fall rapportera dagen efter att handeln skedde. Nästan alla 176 tillhör utländska fondföretag. Lösningen är att minska 176 till noll.

Men tyvärr är PPM en mellanstor kund bland många för de stora utländska fondföretagen. Och de svenska fondmäklarna på internet är ännu så länge små kunder. Så det är stor risk att tempohöjningarna dröjer.

Öka från 5 till 10

En annan förbättring som flera läsare efterfrågat är en möjlighet att enbart byta ut innehavet i en fond mot en eller flera andra, men lämna övriga fondinnehav orörda. I dag kan man hos både PPM och Skandia Link enbart ange en ny procentfördelning för hela sitt sparande.

Slutligen tycker jag att PPM borde göra som Skandia Link, öka antalet fonder man får välja från 5 till 10. Med bara fem olika innehav tycker jag att det är onödigt svårt att skapa en balanserad portfölj med de bästa förvaltarna inom varje kategori.

Xfondfakta Xfondmäklare Xppm

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar