Sunt förnuft i PPM-portföljerna

Fastän det är omöjligt att veta när en fondkategori kommer att omvärderas, så kan sunt förnuft säga åt vilket håll. IT, Latinamerika, Asien, Japan och småbolag är de fem som nu får stor plats i PPM-portföljerna.

Jonas Lindmark 2002-11-21 | 14:26
Facebook Twitter LinkedIn
Sunt förnuft och tålamod ger tillsammans bra förutsättningar att lyckas som fondsparare. Sunt förnuft räcker ofta bra för att spå att en viss förändring kommer att ske på de finansiella marknaderna i framtiden, men det är sällan möjligt att veta exakt när förändringen inträffar. Därför behövs tålamod.

Två exempel

Ett exempel är dollarkursen. Förra året när kronan försvagades och dollarn samtidigt blev betydligt mer värd än euron, så att dollarkursen steg över 10 kronor, då sa sunt förnuft att det var ohållbart. Men ingen visste när återgången till en normal dollarkurs skulle ske. Fast för en långsiktig fondsparare med tå

lamod spelade det inte så stor roll exakt när – huvudsaken var att det fanns en uppenbar fördel med att flytta pengar till svenska räntefonder.

Ett annat exempel är förstås IT-bubblan. För alla med sunt förnuft var det uppenbart orimligt att aktieägarna betalade över 10 miljoner kronor per person för IT-konsulter som när som helst kunde byta arbetsgivare. Men under 1999 och 2000 visste ingen exakt när bubblan skulle spricka. Återigen, för långsiktiga fondsparare med tålamod spelade det inte så stor roll exakt när – huvudsaken var att det fanns en uppenbar nackdel med att spara i IT-fonder.

Idag säger mitt sunda förnuft att många typer av aktier i år har rasat för mycket. När orosmolnen skingras så kommer deras aktiekurser att återvända till mer normala nivåer som ligger betydligt högre än dagens. Jag vet inte exakt när orosmolnen skingras, men jag tycker att mycket talar för att det sker inom ett år. Fast, återigen, för långsiktiga fondsparare med tålamod så spelar det inte så stor roll när uppgången kommer. Ja, det är till och med en fördel om uppgången dröjer, för då hinner vi köpa fler billiga aktier.

Fem omvärderingar

Pensionssparande hos PPM är förstås ett typiskt långsiktigt fondsparande, där det borde vara lätt att ha tålamod. De justeringar som jag nu gör i de tre aktiva PPM-portföljerna (nummer 4 till 6) baseras därför på de omvärderingar som jag tror kommer att ske på de finansiella marknaderna när världsekonomin tar sig upp ur den nuvarande lågkonjunkturen.

Eftersom man bara får välja fem fonder hos PPM har jag försökt att välja ut de fem omvärderingar som bäst kombinerar hög sannolikhet att de kommer att ske och hög avkastning när de sker. Här är resultatet:

(1) IT-fonder. De långsiktiga trender som lyftes fram i slutet på 1990-talet, som talar för att branschen kommer att växa snabbare än resten av ekonomin, de finns kvar. Sunt förnuft säger dessutom att de aktiefonder som rasade mest när lågkonjunkturen började även kommer att stiga mest när nästa högkonjunktur börjar. Denna ”studs” har varit tydligt varje gång optimismen har ökat, senast under oktober.

(2) Latinamerikafonder. Efter förra årets kris i Argentina och årets kris i Brasilien så står Mexico för mer än hälften av placeringarna. I alla de tre svenska Latinamerikafonderna är åtta av de tio största innehaven per 30 september börsbolag i Mexico. Sunt förnuft säger att landet fortfarande har stora fördelar av att ligga direkt söder om USA med billig arbetskraft och frihandelsavtalet NAFTA. Till detta kommer chansen att Brasiliens nya president Luiz Inacio ”Lula” da Silva lyckas ta landet ur den nuvarande förtroendekrisen.

(3) Asienfonder. När jag skrev ”Dags att köpa vinnarfonderna” (se länk ovan till höger) i början på oktober pekade jag ut tre kategorier: Sverigefonder, IT-fonder och Asienfonder. Men det är bara de två första som har varit vinnare hittills. Jag tror att detta är ytterligare ett bra exempel på att sunt förnuft kan tala om vad som kommer hända, men inte exakt när. Under tidigare uppgångar som 1993 och 1999 har Asienfonder varit bland de som stigit allra mest.

(4) Japanfonder. Fastän jag länge varit mycket skeptisk till Tokyobörsen, så tror jag att höstens ras har gjort Japanfonderna köpvärda. Nu borde det vara kris nog för att genomföra de nödvändiga reformerna. Ekonomiminister Heizo Takenaka blev nyligen även chef över bankmyndigheten FSA och det finns gott hopp att de nya regler för bankerna som han genomdrivit kommer att vara mer effektiva än hans motståndare påstår. Just när det gäller japansk politik är det dock farligt att lita på sunt förnuft, men samtidigt är den potentiella börsuppgången ovanligt stor. Till detta kommer den årliga uppvärdering som brukar ske innan det japanska nyåret den 31 mars.

(5) Småbolagsfonder. Möjligheten att aktier i småbolag ska ge högre avkastning än världsindex är mindre än uppsidan för de fyra ovanstående. Men samtidigt tycker jag att den allra mest övertygande långsiktiga trenden är en uppvärdering av småbolag. De senaste åren har expanderande fondbolag först fokuserat på aktier i de största börsbolagen för att det var enklast (förvaltarna har lättare att få information om och att köpa aktier i storbolag), sedan för att det kändes tryggast (i dåliga tider kan förvaltarna lättare motivera innehav i företag som är ”världsledande”). Det har pressat upp värderingen av storbolag, men sunt förnuft säger att det på lång sikt borde komma en utjämning. Historiskt har dessutom småbolag ofta utvecklats bäst i början av en högkonjunktur.

Risken för oväntade negativa nyheter finns alltid, vilket gör det osannolikt att alla fem kommer att omvärderas uppåt de närmaste månaderna. Men det räcker med att tre av fem blir vinnare i början på nästa år för att portföljerna totalt sett ska överträffa världsindex.

Nedgången en fördel

Det har snart gått fyra månader sedan jag uppdaterade PPM-portföljerna den 1 augusti. Sedan dess har dramatiken varit stor med fortsatt börsras i september och snabb återhämtning andra halvan av oktober. Världsindex i dollar var i går kväll på samma nivå som den 1 augusti. Men den svenska kronan har fortsatt att stärkas (dollarkursen har backat från 9,48 till 9,04) och världsindex i kronor har därför fallit ytterligare 4 procent fram till igår kväll.

Men som jag påpekat upprepade gånger, senast i krönikan ”Börsraset bra, för köparna”, är nedgångar faktiskt en fördel för alla som fortsätter att sätta in pengar. Hos PPM kommer alla som haft inkomster under år 2001 att få nya pengar insatta i månadsskiftet januari/februari nästa år, så det är bara bra om fonderna inte har stigit dessförinnan.

De exakta förändringarna i de tre aktiva PPM-portföljerna finns i vårt PPM-test samt i artikeln ”PPM-portföljer 21/11” (se länkar). I de passiva portföljerna behåller jag samma fonder som tidigare, tanken är att dessa ska klara att ge ett bra resultat utan förändringar.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar