Högre risk i PPM-portföljerna

Nu ökar jag andelen aktiefonder i 4 av 6 portföljer i Morningstars PPM-test. De senaste tre månadernas börsnedgång har ökat chansen till bra placeringar, även om det troligen kommer ännu bättre köptillfällen senare i år.

Jonas Lindmark 2008-03-12 | 10:58
Facebook Twitter LinkedIn

Under de drygt tre månader som gått sedan den förra uppdateringen den 5 december (se ”Stockholm visar vägen för PPM-portföljerna”), har världen upplevt en dramatisk börsnedgång. MSCI världsindex för aktier har backat 12 procent räknat i dollar.

Dollarn har dessutom under den senaste månaden tappat ytterligare 6 procent mot svenska kronan. Dagens kurs kring 6,10 kronor är den lägsta sedan kronan föll i november 1992. Tillsammans betyder detta att världsindex räknat i kronor sedan förra uppdateringen fram till i går kväll rasat 16 procent.

Ökar chansen

Jag funderade på att uppdatera Morningstars PPM-test redan i mitten på januari. Men min analys då visade att optimismen fortfarande dominerade, samtidigt som starka argument talade för en betydligt djupare lågkonjunktur (”Samma papegojor, lika låg trovärdighet”, länk till höger).

Samtidigt finns det fortfarande väldigt mycket pengar runt om i världen som letar bra placeringar. Förra veckan skrev jag om effekterna av tillgångsinflationen och nämnde de stora resurser som dagens oljepris kring 100 dollar ger oljeexporterande länder att investera, varav en stor del hamnar på aktiemarknaden (”Bara de rikaste tjänar på tillgångsinflationen”). Därför gäller det att även ta chansen att delvis hänga med i ett eventuellt rally under våren.

Jag tror inte att börsnedgången som började i somras redan är helt passerad, för de flesta stora börsföretag har ännu inte börjat rapportera fallande vinster och effekterna av fallande bostadspriser och förlusterna på dåliga lån är rimligen betydligt allvarligare för den globala ekonomin än överinvesteringarna inom IT-sektorn under den förra stora börsnedgången. Tvärtom ser jag en stor risk att botten inte nås förrän i höst eller under 2009.

Men vägen dit blir knappast rätlinjig. Under våren finns dels alternativet att någon positiv nyhet ger starskottet för en tillfällig rusning att ”fynda”, även om det i så fall troligen är en optimism som visar sig vara överdriven (likt sista kvartalet 2001). Men å andra sidan finns risken att en oväntat negativ nyhet ger ytterligare ett brant ras (likt augusti 1990). Gårdagens branta återhämtning på världens börser (efter nyheten om en samordnad aktion från de stora centralbankerna i världen för att ge likviditet åt räntepapper som blir svårsålda), är det senaste exemplet på att många investerare är snabba att köpa på dagens nivå.

Högre risk

Jag har därför bestämt mig för att ändra PPM-portföljerna så att de kan dra nytta oavsett om positiva eller negativa nyheter avgör utvecklingen fram till i sommar. Dels behåller jag en betydande andel räntefonder, även om jag sänker snittandelen från 60 till 43 procent i de tre aktiva portföljerna, för att kunna passa på att investera i aktiefonder billigt efter ett eventuellt ytterligare ras.

Dels byter jag till ett par fonder med högre risk, som borde stiga kraftigt i värde om vi får ett rally under våren. Jag har ställt tre krav på dessa ”vinnarkandidater”: Rejält nedvärderade jämfört med för ett år sedan, kategori som varit vinnare under tidigare branta rallyn, samt förvaltare som lyckats bättre än konkurrenterna sett över längre tidsperioder. De två jag fastnat för är SEB Internetfond och Robur Sverige Mega (mer om dessa i ”PPM-portföljer 12/3”, länk ovan till höger).

Som bekant får man bara välja 5 fonder hos PPM (trots att det skulle gå att skapa betydligt bättre balanserade portföljer med 10 fondinnehav). De två fonder som jag väljer bort ur de mest aktiva portföljerna (5-6) är Robur Contura och Morgan Stanley Japanese Value. Contura försvinner för att SEB Internetfond tillhör samma kategori, men ger större chans till uppgång. Japanfonden tar jag bort för att jag blivit mer skeptisk till att politikerna i Japan det närmaste året kommer att ta sitt ansvar och genomföra nödvändiga reformer (se ”Svårt tro på nytändning i Tokyo”).
Xköptillfälle Xköptips Xppm Xppmportföljerna Xrisk

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar