Årets ras brantare än efter IT-bubblan

Indien, Kina och Turkiet är förlorare under första kvartalet, i värsta fall har hälften av fondspararnas marknadsvärde försvunnit. Vinnarna under 2007 har rasat brantare än IT-fonderna gjorde efter toppen våren 2000.

Jonas Lindmark 2008-03-19 | 12:27
Facebook Twitter LinkedIn
Många av 2007 års vinnare bland aktiefonderna har fallit dramatiskt i värde de senaste tre månaderna, fram till en botten i förrgår, måndag 17 mars. Media fokuserar på utvecklingen på Stockholmsbörsen och i New York, men dramatiken än ännu större på tillväxtmarknaderna. Några exempel:

Förra årets bästa fond var Simplicity Indien, som steg 98 procent under år 2007. Vid årsskiftet var fondförmögenheten 3900 miljoner kronor. Från en topp i mitten på januari har kursen rasat 52 procent på bara två månader. Hela förra årets uppgång är därmed utraderad.

Favorit bland Kinafonderna var förra året Baring Hongkong China, som steg 67 procen

t både år 2006 och 2007. När andelskursen stod som högst innehöll denna aktiefond över 5 miljarder kronor av PPM-spararnas pengar och fonden var PPM:s sjätte största innehav. Från toppen har dock kursen backat 44 procent på bara drygt fyra månader.

Även vissa fonder som kan ge intrycket att de bjuder på en betydligt bredare exponering har fallit lika extremt, om de fokuserar på aktier med extra hög risk. En sådan fond är Carlson Asian Small Cap, som steg 70 procent förra året och har varit populär bland PPM-spararna. Från toppen i slutet på oktober har andelskursen backat 45 procent och räknat sedan årsskiftet är nedgången nästan lika stor.

East Capital Turkiet är en annan fond med hög risk, som tillhörde förlorarna redan under raset strax efter lanseringen våren 2006. År 2007 blev dock bra, med en värdeökning på 52 procent. Vid årsskiftet fanns 2200 miljoner kronor i fonden, men årets börsras gjorde att 40 procent av det marknadsvärdet försvann på mindre än tre månader.

Värre än raset efter IT-bubblan

Den svenska fond som föll allra mest under perioden mars 2000 till oktober 2002 är SEB Internet. På toppen kostade en andel nästan 47 kronor, så den som satsade 100 kronor fick bara drygt 2 andelar. Som lägst var andelskursen 2,22 kronor och den som satsade 100 kronor fick alltså 45 andelar. Värdeminskningen från topp till botten var 95 procent.

Men den nedgången tog som sagt drygt 30 månader. Tre månader efter toppen i mars 2000 hade SEB Internet ”bara” backat 40 procent. Raset för de sämsta fonderna hittills under år 2008 är alltså snäppet värre.

En förklaring är att dollarkursen denna gång gått åt andra hållet. Under år 2000 försvagades den svenska kronan kraftigt vilket gjorde att börsnedgångarna utomlands blev mindre när de räknades om till svenska kronor. Men under det senaste halvåret har utvecklingen varit den omvända, dollarkursen har backat och omräknat till svenska kronor har utländska aktier därmed tappat mer i värde.

En annan förklaring är att raset för tillväxtmarknader nu sker samtidigt som konjunkturen i USA tydligt försvagas. Våren 2000 var tillväxten globalt fortsatt hög och tydliga tecken på en konjunkturförsvagning kom först under slutet av det året.

Många köpt nära toppen

En nedgång på 40-50 procent behövde inte spela någon roll, om investerarna vore långsiktiga och om börsnedgången vore tillfällig. Men tyvärr gäller ingendera.

En stor del av de pengar som svenskar placerat i dessa fonder sattes in först under hösten 2007. Det beror på att många fondsparare följer ”momentum”, en taktik att försöka öka avkastningen genom att byta till de fonder som den senaste tiden stigit mest. Eller med andra ord – köpa dyrt med hopp om att sälja dyrare.

Det plötsliga raset som började i mitten på januari betyder att helt andra fonder nu är ”vinnare” och de som följer momentum har därmed rimligen redan sålt. Tendensen att många fondsparare investerar när fondernas andelskurser står högt, medan en större andel säljer efter ras, gör att investerarnas faktiska snittavkastning normalt är betydligt lägre än den ovägda snittavkastning som Morningstar redovisar för en fond.

Ett tydligt exempel är Simplicity Indien som steg 98 procent förra året och innehöll 3900 miljoner kronor vid årsskiftet, men enligt årsrapporten var förra årets vinst bara 813 miljoner kronor. Det betyder att det räckte med en nedgång i andelskursen på 21 procent för att radera ut hela förra årets vinst. Men årets nedgång är alltså mer än dubbelt så stor.

Fortsatt nedgång

Dessutom är det knappast troligt att hela nedgången redan är passerad. När uppåt hälften av marknadsvärdet vid årsskiftet är borta, så skrämmer det fler placerare att försöka rädda sina pengar, vilket skapar en negativ spiral som talar för fortsatt nedgång. Visst är det möjligt att måndag 17 mars visar sig vara botten för årets ras, men nedgången efter IT-bubblan höll som sagt på tio gånger så länge.

Fast en fortsatt nedgång blir knappast rätlinjig. Under perioden från mars 2000 till mars 2003 upplevde fondspararna fyra ”falska bottnar” innan den globala aktiemarknaden till slut lyftes av den globala högkonjunkturen som inleddes hösten 2003. För att kunna passa på att tjäna på ett sådant ”bear market rally” ökade jag förra veckan andelen aktiefonder i Morningstars förslag på PPM-portföljer (se ”Högre risk i PPM-portföljerna”).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar