Stor risk för fortsatt nedgång 2008

Sveriges beroende av omvärlden är stort, så en recession i USA kommer troligen att sänka även de svenska börsföretagens vinster kraftigt. Därför är risken för fortsatt börsnedgång under år 2008 stor.

Jonas Lindmark 2007-12-19 | 12:13
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen har lugnat ned sig något jämfört med den oroliga utvecklingen under perioden augusti till november. Antalet dagar då Affärsvärldens Generalindex rört sig mer än 1 procent är bara åtta de senaste tjugo dagarna, jämfört med 12-13 när oron var som störst.

Men enskilda negativa nyheter får ändå orimligt stort genomslag. I fredags var det inflationen i USA som steg snabbare än väntat: CPI-U steg 0,8 procent i november och är 4,3 procent högre än för ett år sedan, vilket gör det svårare för centralbanken Fed att sänka de amerikanska korträntorna. I måndags kom nyheten att Ericsson blir utkastad ur ett börsindex som heter Nasdaq-100. Och den senaste veckan har Generalindex backat 6 procent. Därmed är Stockholmsbörsen åter 20 procent ned sedan toppen i mitten på juli och

år 2007 ser ut att sluta på minus.

Jag har det senaste året flera gånger påpekat riskerna (till exempel i ”Stockholmsbörsen bland vinnarna även 2006” och ”Dubbla vinnare”, länkar till höger). En sammanfattning är att fyra förklaringar ligger bakom den branta uppgången för svenska aktier de senaste fem åren: konjunkturkänsliga företag, snabbare ökning av företagsvinster, uppvärdering av Europa och större andel utländska ägare. Det senaste halvåret har pendeln börjat slå åt andra hållet – Stockholm ses som en högriskmarknad samtidigt som USA verkar vara på väg ned i recession (minskad BNP under minst två kvartal). Som jag påpekade för två veckor sedan är fonder som investerar i svenska småbolagsaktier de som utvecklats sämst av alla fondkategorier det senaste halvåret (se ”Stockholm visar vägen för PPM-portföljerna”).

Sverige allt mer beroende

Svensk ekonomi har blivit allt mer beroende av omvärlden de senaste 15 åren. Exporten står numera för hälften av BNP och går främst till Europa och USA. Andelen som exporteras till andra delar av världen har ökat, till exempel går 2 procent numera till Kina, men en recession i USA och fortsatt fallande dollar skulle troligen slå hårt.

Även internt finns risker i svensk ekonomi, störst är kanske att Sverige drabbas av samma problem som USA, nämligen att bostadspriserna börjar falla. Uppgången de senaste fem åren har varit större i Sverige än i USA och en nedgång är redan tydlig för bostadsrätter i Stockholms innerstad, som brukar ligga före resten av landet.

Den senaste månaden har många prognosmakare sänkt sina förväntningar på USA-ekonomin under nästa år. Ekonomerna hos den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sänkte i början på den här veckan sina prognoser för 2008 och spår nu recession. Senast de varnade för recession var i januari 2001.

För att bedöma om dagens nivå på aktiekurserna är rimlig är det avgörande att ha ett längre perspektiv. En titt på börsutvecklingen de senaste 10 åren visar att nedgången det senaste halvåret är liten. Skulle nationalekonomerna ha rätt att USA nästa år drabbas av en recession, så kommer rimligen börsföretagens vinster att påverkas kraftigt, även i Sverige. Därmed är risken för fortsatt börsnedgång under år 2008 stor.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar