Årets 12 bästa

För åttonde gången pekar jag ut de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor.

Jonas Lindmark 2008-08-07 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn
Det är åtta år sedan jag började på Morningstar och en sökning i vårt arkiv visar att jag skrivet 357 krönikor sedan dess. Även för mig är de svåra att överblicka, men varje sommar brukar jag granska fördelningen av ämnen sedan föregående sommar och välja ut ett dussin favoriter.

I dag har jag tittat igenom det senaste årets fyrtio texter och bland dessa finns tre tydliga grupper. En tredjedel försöker förklara eller spå börsutvecklingen och särskilt första kvartalet 2008 var aktiemarknaden ofta i fokus. Men nu har börsnedgången pågått ett helt år och jag tycker inte dessa gamla texter är särskilt intressanta längre.

En tredjede

l handlar om fondbranschen eller innehåller mina personliga reflexioner kring sparande och ekonomi. För vanliga fondsparare är dessa texter knappast nödvändiga, även om de brev jag får visar att det åtminstone finns en liten grupp läsare som uppskattar dem högt.

Men ”nyttigast” läsning är rimligen den sista tredjedelen – de krönikor som ger tips och direkt försöker hjälpa fondsparare att nå ett bättre resultat. Här är det senaste årets tolv bästa:

”Några tips om bra fonder” ger en sammanfattning av min syn på hur man bör fördela sitt sparande mellan olika typer av fonder. Men betydligt fler krönikor tar upp enskilda alternativ:

”Dags att sälja garantifonderna” varnar för att börsnedgången förvandlat dessa fonder till extremt dyra räntefonder. Den fortsatta börsnedgången under juni har gjort problemet ännu tydligare – baserat på garantifondernas reaktioner på återhämtningen i mitten på juli är det tydligt att flera i dag innehåller mindre än 20 procent exponering mot aktiemarknaden.

”Småbolag fortfarande dyra” påpekar att trots två års nedvärdering så visar ett längre perspektiv att optimismen som är inbakad i småbolagens aktiekurser fortfarande ofta är stor.

”Varning för guldfonder” tar tydligt ställning mot en av de senaste årens heta fondtyper, fonder som investerar enbart i företag som framställer råvaror, främst guld och energi. Sedan dess har guldfonderna backat ungefär 25 procent, men i ett längre perspektiv är värderingen fortfarande hög.

”Oron inför 2008 talar för hedgefonder” ger tips om fyra hedgefonder som kombinerat långsiktig framgång med stark motståndskraft i höstas. Men jag höll fast vid Helios som min favorit och det har hittills i år varit ett bra val, värdeökningen på sju månader är 5,6 procent.

”Tro inte på reklamen för aktieobligationer” är starkt kritisk till reklam som försöker dölja att tryggheten i en garantiprodukt ofta betyder att sannolikheten är liten att överträffa en placering där hälften av pengarna placeras i en räntefond och hälften i en aktiefond.

I höstas tog jag flera gånger upp behovet att anpassa gamla fondval till en ändrad verklighet. ”Rätt tillfälle för passiv att bli aktiv” argumenterade för att minska andelen aktiefonder och ”Glöm inte att rebalansera” visar att man måste sälja en del av sina vinnare för att minska risktagandet. ”Dags att lämna momentum” varnade för motsatsen, att hoppa till den senaste tidens vinnare och ”Dags att se över din ITP” tar upp nyheter för privatanställda tjänstemän. Ytterligare ett perspektiv finns i ”Pensionsspara fysiskt” som påpekar att för en lång och glad ålderdom räcker det inte med pengar.

Flera gånger under året har jag dessutom skrivit om uppdateringar av de sex portföljerna i Morningstars PPM-test, som ger förslag på bra kombinationer av fonder för olika typer av sparare. Den senaste uppdateringen gjorde jag i maj i ”Rekylen ger säljtillfälle i PPM-portföljerna”, men notera att jag planerar en ny uppdatering nästa vecka.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar