Mörkast timmen innan gryningen, igen

Fondsparare som vill vara med om hela nästa börsuppgång behöver vara tidigt ute. Precis som för sex år sedan gäller det att öka andelen aktiefonder innan det finns synliga bevis på ljusare tider.

Jonas Lindmark 2009-03-19 | 14:06
Facebook Twitter LinkedIn

Arbetslösheten i Sverige steg mycket kraftigt i februari – från 6,1 till 8,0 procent på en enda månad. Delvis kan den branta ökningen bero på mätfel i SCB:s undersökning, men experterna varnar nu att ökningen troligen kommer att fortsätta det närmaste året och kanske når den svenska arbetslösheten över 11 procent.

Om 18 månader är det nästa riksdagsval i Sverige, så regeringen kommer säkert att göra sitt bästa för att skapa en konjunkturuppgång. Arbetslösheten brukar dock släpa efter, eftersom det dröjer innan företag nyanställer. Men Stockholmsbörsen brukar ligga före, så redan när motåtgärderna offentliggörs kommer aktiekurserna att reagera. Där är vi dock inte riktigt ännu, regeringen har hittills varit försiktig med att öka de offentliga utgifterna.

Tidigt ute

Men för fondsparare som vill vara med om hela nästa börsuppgång gäller det att vara tidigt ute. För sex år sedan, 6 mars 2003, skrev jag ”Mörkast timmen innan gryningen”. Då överskuggades övriga nyheter av hotet om en USA-ledd invasion i Irak. I dag överskuggas de flesta nyheter av den globala finanskrisen, som fått centralbankerna världen över att ta till extrema åtgärder.

Avslutningen i min krönika för sex år sedan är värd att upprepas: ”Istället är det nu man ska köpa, historiskt sett har det alltid givit en hög framtida avkastning att passa på efter så här stora nedgångar. Tänk på att natten upplevs som mörkast timmen innan gryningen, för då har den pågått så länge. Och för att hinna investera i aktiefonder innan uppgången redan har kommit en bra bit måste man tyvärr chansa och köpa innan gryningen, innan det finns synliga bevis på ljusare tider.”

Jag vet förstås inte om botten kommer att visa sig ha varit just nu under mars 2009. Men det var åtminstone en tydlig botten fredag 6 mars, exakt sex år efter att jag skrev krönikan ”Mörkast timmen innan gryningen”. Ändå har vi svenskar inte fullt ut upplevt hur brant den globala aktiemarknaden fortsatte nedåt under andra halvan av februari och första veckan i mars, eftersom den svenska kronan samtidigt försvagades nästan lika mycket.

Dessutom har många fondsparare fått en kraftigt sänkt andel av sitt sparande i aktiefonder, eftersom räntefonderna steg i värde under 2008 medan aktiefonder rasade. Enbart att återställa den fördelning mellan aktier och räntebärande som man tidigare valt kräver därför ofta att mycket pengar flyttas till aktiefonder. Dessutom har börsraset 2008 gjort att oddsen för bra avkastning framöver från aktier ökat, vilket talar för att även öka andelen aktiesparande.

Blev optimist i oktober

Under 2007 och början av 2008 var jag en tydlig pessimist. Till exempel varnade jag för vilseledande redovisning i ”Vinsterna är fulla med luft” och för en negativ spiral i ”Årets ras brantare än efter IT-bubblan”.

Men precis som under det förra börsraset har jag bytt sida för tidigt. I augusti 2002 hade börsraset varit så stort att jag bestämde mig för att aktier framöver skulle bli vinnare. Det visade sig vara sju månader för tidigt. Och höstens börsras gjorde att jag vid uppdateringen av PPM-portföljerna 8 oktober blev optimist och kraftigt ökade andelen aktiefonder. Med facit i hand var det för tidigt, för världsindex har nått nya lägre bottnar både i november och nu senast för två veckor sedan, den 6 mars.

S&P500-index nådde en botten på (det beryktade talet) 666 fredagen 6 mars. De två senaste veckorna har dock börserna i New York återhämtat sig rejält och nyheten i går kväll att centralbanken Fed nu ingriper med massiva köp av obligationer fick S&P500 att tillfälligt lyfta över 800, en återhämtning på 20 procent (se dagens marknadskommentar ”Topp för dollarn lyfter börserna”).

Även svenska kronan nådde en botten 6 mars och sedan dess har dollar fallit från 9,20 kronor till ungefär 8 kronor när detta skrivs. Kombinationen av att dollarn försvagats och kronan stärkts har ökat kronans köpkraft i USA med hela 15 procent på två veckor. För mig känns det som en vändpunkt.

Köp billigt

Men i ett längre perspektiv behöver man inte pricka exakt toppar eller bottnar. Det viktiga för att ändrad allokering mellan aktier och räntebärande ska löna sig är helt enkelt att man lyckas köpa billigt och sälja dyrt. Och precis som det vara en period hösten 2002 och våren 2003 då aktiekurserna stod ovanligt lågt, så tror jag att det just nu pågår en motsvarande period som började i oktober 2008.

Xköptillfälle Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar