Nu har jag flyttat min tjänstepension till fonder

Lita inte på försäkringsmäklare, de vägrar förmedla de alternativ som inte betalar provision till mellanhanden. Jag ringde direkt till försäkringsbolagen och valde Brummer Life. Nu börjar jag berätta om mitt val av hedgefonder.

Jonas Lindmark 2010-04-22 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Min arbetsgivare Morningstar har ändrat reglerna för tjänstepension och anlitade vid årsskiftet en försäkringsmäklare som skulle hjälpa mig att göra ett nytt val. Men när jag frågade om olika alternativ så fick jag flera gånger svaret ”Det kan du inte välja.”

 

Mäklaren gav mig en tabell med nio alternativ för fondförsäkring, men där fanns varken nätmäklare som Avanza och Nordnet, specialiserade alternativ som Brummer Life eller det normala valet för anställda i media: PP Pension. Jag tyckte att det var konstigt, men trodde först att det fanns något i kollektivavtalet som begränsade mitt val. Snart fick jag dock ett entydigt svar från flera håll: ”Så länge din arbetsgivare inte begränsar ditt val så kan du välja fritt, men många försäkringsbolag betalar inte någon provision till mellanhänder, så därför vägrar försäkringsmäklarna att förmedla dessa.”

 

Svaret från min försäkringsmäklare hade alltså en dold bisats: ”Det kan du inte välja [med min hjälp].” Fast det var ganska lätt att ringa själv till försäkringsbolagen och få förklaringar, broschyrer och blanketter.

 

Livbolag minskar mitt börsberoende

 

Du som läser detta tycker kanske att det verkar konstigt att jag först nu väljer att placera min tjänstepension i fonder. Förklaringen är att mitt jobb som ”fondexpert” gör att mitt beroende av aktiemarknaden ändå är ovanligt stort. Om börsutvecklingen framöver blir långvarigt usel så är det stor risk att jag får en dålig löneutveckling, alltså behöver min tjänstepension vara skyddad genom en stor andel i andra tillgångar.

 

Dessutom har jag velat slippa binda mig till några fondbolag, för att lättare vara oberoende som skribent. Tjänstepensionen har jag därför under 20 år haft placerad i traditionella livbolag (Wasa, Länsförsäkringar och gamla SEB Trygg). När PPM startade hösten 2000 var jag tvungen att välja fonder och sedan dess har detta varit mitt enda fondsparande (hela tiden placerat som portfölj 6 i Morningstars PPM-test). På 1980-talet innan jag började skriva om fonder hade jag pengar i aktiefonder, men sålde 1990 när jag köpte min första lägenhet. Under börsnedgången 91-92 köpte jag enbart egna aktier. Därefter har jag och min fru främst sparat genom att amortera bolån.

 

Flyttar till Brummer

 

Men från 1 mars 2010 kommer premierna för min tjänstepension att sättas in i en fondförsäkring hos Folksam som placerar i de hedgefonder och indexfonder som ingår i sortimentet hos Brummer Life. Fast detta är knappast den bästa lösningen för alla, enbart det jag tror är bäst för att komplettera resten av mitt eget pensionssparande.

 

Brummer Life ger dels tillgång till hedgefonder inom Brummer & Partners, dels ett globalt utbud indexfonder. När innehavet är via Brummers försäkringar så har ett 20-tal av indexfonderna 0 procent i förvaltningsavgift. State Street är en av världens största förvaltare av indexfonder.Jonas Lindmarks portfölj i Brummer Life
Fondval 2010-03-10 Andel
Brummer Multi-Strategy 2xL 50%
Lynx 10%
State Street Europe Index 20%
State Street United States Index 20%
Summa 100%Multi-Strategy 2xL investerar dubbelt så mycket i Brummers olika hedgefonder, genom en belåning på 50 procent. När räntorna är så extremt låga som de är i dag verkar sannolikheten hög att denna fond kommer att ge högre avkastning än vanliga Multi-Strategy.

 

Jag har lagt 10 procent extra i Lynx, som är den enskilda hedgefond som har imponerat mest på mig i samband med utdelningen av ”Årets stjärnförvaltare”. Lynx var en av vinnarna under börsraset 2008 men backade lite 2009, vilket är precis den typ av motvikt till börsutvecklingen som jag söker – så länge snittavkastningen på längre sikt är hög. Och historiken är ett snitt på drygt 15 procent per år sedan starten för tio år.

 

Andelen aktiefonder är 40 procent, vilket markerar att jag anser att världens aktiemarknader är något över en långsiktigt rimlig nivå. Min plan är att i snitt investera 50 procent i aktiefonder, samt att variera andelen hedgefonder kraftigt beroende på börsutvecklingen. Anledningen är att detta sparande bara är en del av min sammanlagda tjänstepension, som till största delen ligger fast i livbolag utan flytträtt.

 

Berättar framöver

 

Till att börja med är detta fondsparande förstås ganska lite pengar, särskilt jämfört med det pensionssparande som mina arbetsgivare under 20 år har satt in i traditionella livbolag. Men framöver kommer mycket mer av min lön att sättas in hos Brummer än i den statliga premiepensionen, så inom 2-3 år kommer detta fondsparande att vara mer värt än mitt PPM-sparande.

 

För att vara öppen med mina val, samt för att undvika misstankar om att jag inte lever som jag lär, kommer jag framöver att publicera de val jag gör inom Brummer Life. Och genom att Brummer har ett väldigt specialiserat sortiment kan jag fortsätta att skriva om till exempel Sverigefonder eller PPM-fonder utan att ha bundit mitt pensionssparande till ett av alternativen.


Xhedgefonder Xindexfonder Xpersonligt Xpensionssparande

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar