Mer annorlunda risk i PPM-portföljerna

Extrema förhållanden öppnar för nya möjligheter att hitta undervärderade tillgångar. Eurokrisen ger ett nytt sätt att få vettig ränta långsiktigt och gör världsledande företag i Europa billiga, plus att AP7 nu börjat använda sin hävstång.

Jonas Lindmark 2010-12-08 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

I går var jag med i en paneldebatt på Hotel Diplomat i Stockholm. Vi skulle diskutera resultaten i den tredje omgången av undersökningen ”Svenskt fondexpertindex”, men inläggen handlade minst lika mycket om läget på aktiemarknaden. Jag skrev om förra årets paneldebatt i ”Fondexperter ger främst ökade kostnader” (länk till höger) och trots att Lennart Ekdal på TV4 den här gången ställde vassa frågor så är min slutsats oförändrad.


Lite lustigt är det kanske att jag själv inte räknas som ”fondexpert” i SPP:s undersökning, vad jag förstår eftersom Morningstar inte administrerar fondvalen utan enbart ger förslag. Men det hindrar inte att jag i dag ska uppdatera de sex förslagen på fondportföljer i Morningstars PPM-test. Det känns bra att passa på innan Pensionsmyndigheten nästa vecka placerar 30 färska miljarder.


Extrema förhållanden


Flera dilemman gör det svårare än vanligt att välja ut en koncentrerad portfölj med 5 fonder. Extrema förhållanden på flera sätt gör att mina tidigare tumregler inte håller. Tydligast är de extremt låga realräntorna i Sverige – bara 0,75 procent per år – som jag skrev om för ett par veckor sedan (”Allt färre argument för räntefonder”, länk ovan till höger).


Lägg därtill att flera kraftiga motvindar för världsekonomin nu verkar ha effekt: stigande råvarupriser, återtagande av tillfälliga stimulansåtgärder i samband med finanskrisen och obalansen mellan länder med överskott i bytesbalansen (till exempel Kina, Japan, Tyskland, Sverige) och de länder som är beroende av utländsk finansiering (USA, Spanien, Italien, Frankrike, Australien, Storbritannien, Sydafrika, Indien och många andra). Aktiemarknaderna generellt har ändå fortsatt uppåt under 2010, men problemen försvinner inte för att majoriteten aktieinvesterare verkar blunda.


En klart starkare svensk krona betyder att de svenska exportföretagen kommer att få sänkta vinster nästa år, i takt med att deras valutasäkringar löper ut. Riksbankens TCW-index har under hösten pendlat i ett smalt band kring 125 och kronan är därmed tillbaka till samma nivå som sommaren 2008, innan finanskrisen. Det betyder att svensk ekonomi helt har tappat den fördel som en svagare krona gav under 24 månader, från september 2008 till augusti 2010.


Annorlunda risk


Genom att först hitta överdrifterna i utvecklingen under 2010 och sedan gå mot strömmen och ta mer av de risker som andra just nu omotiverat flyr, så tror jag att det går att öka chanserna till ett bra resultat under 2011. Mina slutsatser blir ett par annorlunda risker jämfört med vad andra fondexperter rekommenderar.


Nedvärderingen av aktier söderut i Europa under våren 2010 kvarstår, vilket verkar bero på överdrivna farhågor både om att några länder kommer att lämna euron och att detta skulle leda till en värre lågkonjunktur. Därför ökar jag andelen Europafond ytterligare i den aktiva portföljen med högst risk, portfölj 6. Det är svårt att pricka rätt tidpunkt för trendbrott, men jag tycker det verkar rimligt att Europa tar revansch under 2011.


När även ett land som Spanien, som i grunden har en stark ekonomi och starka storbanker, dras med i spekulationerna om en krasch för euron, då tycker jag att det verkar sannolikt att spekulanterna överdriver risken att de stora euroländerna misslyckas att försvara den gemensamma valutan. Samma världsledande företag finns kvar i många länder i Europa och de har ofta stor andel av försäljning och tillverkning i tillväxtländer – men deras aktier har blivit billigare relativt resten av världen.


AP7 använder nya hävstången


Portfölj 3 är tänkt för sparare som har utrymme i sin ekonomi att ta mer risk än snittet, men som vill ha en passiv portfölj som klarar sig bra även om den inte ändras på flera år. Hittills har det varit svårt att hitta långsiktiga alternativ inom PPM som kombinerar de egenskaper som jag tycker behövs i portfölj 3: låga kostnader, stabil fördel, högre risk än genomsnittet. Men i maj dödades den gamla misslyckade Premiesparfonden och merparten av icke-väljarnas pengar flyttades till nya AP7 Aktiefond som ger ett inslag som hittills saknats hos Pensionsmyndigheten: Högre risk på aktiemarknaden via belåning (se ”Premiespar rensas och blir Global Bull”). Under sommaren utnyttjade inte förvaltaren Richard Gröttheim den nya hävstången, men sedan har den fasats in gradvis och från oktober syns tydligt att svängningarna är större än världsindex.


Ökade investeringar i riskabla tillgångar via belåning är det enklaste sättet att öka den förväntade avkastningen på lång sikt. Nya AP7 Aktiefond är därför ett utmärkt högriskalternativ i en passiv pensionsportfölj med låga kostnader. När överdriven rädsla nästa gång gör att den globala aktiemarknaden är lågt värderad, så planerar jag även att ta med AP7 Aktiefond i portföljerna 5 och 6, eftersom den ät ett svårslaget alternativ under perioder när riskviljan ökar generellt.


Alltför låga realräntor


Slutligen tycker jag som sagt att det är orimligt att svenska realränteobligationer bara ger 0,75 procent ränta. Därför plockar jag efter tio framgångsrika år bort Skandia Realräntefond från portfölj 1. Realränta har varit ett utmärkt ankare i en passiv portfölj med låg risk, eftersom värdet hos skyddet mot plötsligt ökad inflation har blivit allt mer eftertraktat. Men framöver, i ett perspektiv på 5-10 år tycker jag att sannolikheten verkar mycket stor att företagsobligationer kommer att ge högre avkastning, plus att exponering mot euro i pensionssparandet är en bra riskspridning för oss svenskar. Så jag byter från realräntefonden till Evli Corporate Bond, som sedan ett tag finns med i de aktiva portföljerna 4-6.


Morningstars PPM-test finns som vanligt under ”Verktyg” i huvudmenyn och de exakta portföljerna visas även i en separat analys med rubriken ”PPM-portföljer 8/12”.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar