Skriv ett testamente

Visst är det ett drastiskt exempel, men ägarskandalen i börsnoterade Oasmia i Uppsala lyfter fram en viktig anledning att skriva testamente. Förutom att du får bestämma vad som är rättvist, så kan du se till att viktiga fakta inte glöms bort eller förnekas.

Jonas Lindmark 2011-02-03 | 14:55
Facebook Twitter LinkedIn

Är du gift och vill att enbart din familj ska ärva, då behövs kanske inget testamente. Fast det kan ändå bli mycket värdefullt att du tydligt har summerat tillgångar och löften.


Gömda pengar


Ett drastiskt exempel på detta avslöjade tidningen Affärsvärlden i går (5/2011). Forskningschefen hos det svenska cancermedicinföretaget Oasmia ägde en andel värd över 200 miljoner kronor, enligt prospektet inför företaget börsnotering sommaren 2010. Men sju månader efter hans död gjordes en dödsboanmälan, vilket betyder att inga tillgångar av värde fanns i boet. VD:n för Oasmia AB i Uppsala förnekar att forskningschefen var stor ägare i företaget. Arvingarna fick inte information om andelen i holdingbolaget Oasmia SA i Luxemburg förrän häromveckan, när Affärsvärldens journalist berättade.


De flesta människor har förstås inte så stora dolda tillgångar, men de kan ändå vara svåra att hitta för arvingarna. Ett tragikomiskt exempel är en vän till min mamma som när hon tömde lägenheten hos en död släkting råkade hitta en bunt med sedlar inuti en bok. Hon bläddrade genom fler böcker och hittade mer pengar. Därefter tittade hon mer noga på andra ställen och fann allt mer. Pengar som måste ha gömts under många år, kanske för att den äldre släktingen inte litade på bankerna.


Lista med tillgångar och gåvor


Registrerade tillgångar som ett fondsparande i Sverige, där banken eller fondbolaget varje år skickar årsbesked, ger knappast arvingarna något problem. Men många äldre har föremål hemma som är värdefulla samlarobjekt, men som arvingarna kanske inte vet om. En stor tjänst till eftervärlden kan därför vara att skriva ned en lista med värdefulla tillgångar, samt kanske ibland även vem du tror skulle uppskatta mest att få den.


I dagens samhälle med skilsmässor, internationell rörlighet och lång livslängd är valmöjligheter för de flesta många. Ett testamente är ett tydligt sätt att bestämma vad du tycker är rättvist, eller att välja vilka du helst vill hjälpa. De som har många barn och barnbarn vill ofta att arvet delas jämt, men det är även vanligt att försöka bestämma vilka som bäst behöver gåvor och arv.


Om man vill öka chansen att arvet får en rättvis fördelning, så kan det vara till stor hjälp att komplettera testamentet och summeringen av tillgångarna med anteckningar om särskilda gåvor och presenter. Ett barnbarn har kanske till exempel fått pengar för att ha råd att flytta hemifrån, medan ett annat bor kvar hos sina föräldrar. Och de flesta vill nog undvika att arvingarna börjar bråka och blir osams efter arvskiftet. När fakta finns nedskrivna så blir det förhoppningsvis lättare för arvingarna att komma överens.


Två vittnen


En summering: Se till att skriva ned och förvara säkert vilka värdefulla tillgångar du har, vem du vill ska ärva och de fakta som du bestämt ska avgöra vad som är en rättvis fördelning. Vissa krav gäller för att testamentet skall vara juridiskt giltigt, till exempel att det skall vara skriftligt samt bevittnat av två vittnen som inte själva är med bland arvingarna (en bra sammanfattning finns på Wikipedia, länk ovan till höger). Det kan kännas tryggt att ta hjälp av en jurist eller advokat.


Xtestamente

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar