Sparande skiljer sig från ett fondspel

Många lockas att försöka pricka vinnare bland fonderna – andra har dåligt samvete för att de inte försöker. Men ett fåtal breda fonder räcker faktiskt för att lyckas bra med ett normalt sparande.

Jonas Lindmark 2011-02-24 | 17:06
Facebook Twitter LinkedIn

De flesta människor sparar långsiktig i fonder utan att byta. Samtidigt finns en liten grupp aktiva som byter fonder ofta – kanske för att de ser fondsparandet som ett spännande spel. Men du som inte hinner eller orkar bry dig om att byta behöver inte alls förlora på det, bara du valt en bra långsiktig strategi.


Fondspel är annorlunda


Förra veckan deltog jag på ett par frukostmöten hos Länsförsäkringar för att ge tips om hur de tävlande kan tänka för att få större chans att vinna en fondtävling som Morningstar ordnar. Syftet är att öka kunskapen om fonder och fondsparande på ett roligt sätt, men för de 288 del

tagarna är tävlingen nog i första hand ett roligt spel.


Fondtävlingen startade 1 december och pågår ett år med fria fondbyten, så den som lyckas pricka rätt några gånger kan dra ifrån rejält om aktiemarknaden svänger kraftigt framöver. På detta sätt skiljer sig moderna aktie- och fondtävlingar rejält från förr.


Den klassiska tävlingen Börs-SM som Aktiespararna lanserade 1986 (och har en ny omgång med start om ett par veckor) hade de första tretton åren begränsningen att man måste behålla samma aktier hela tävlingstiden. Enda undantaget var om en eller två av tre aktier blev uppköpta – så strategin för att vinna blev att räkna ut vilka börsbolag som troligen skulle bli uppköpta under året och sedan kombinera två av dessa med en högriskaktie.


Fria byten gör att fokus flyttas till att gissa vilka svängningar som kommer på aktiemarknaderna under året. För att vinna en fondtävling gäller det att dessutom att räkna ut vilka aktiefonder som de flesta andra har valt och undvika dessa, samt istället satsa i udda alternativ som få andra har valt.


Fast verkligheten i Länsförsäkringars fondtävling är annorlunda, den liknade mer hur nysparandet fördelas. Hälften av låtsaspengarna var för ett par veckor sedan placerade i 5 av 48 fonder, alla bland vinnarna under år 2010. Bland de minst populära fonderna i tävlingen dominerade räntefonder och Europafonder, som gav låg avkastning förra året. Många i tävlingen har helt enkelt satsat på att förra årets trender ska fortsätta, men det är alltså ingen vinnande strategi.


Fåtal breda fonder


Förhoppningsvis vet många av de tävlande att det är helt andra regler som gäller för att lyckas bra med ett normalt sparande. Breda fonder ger bättre riskspridning och förvaltaren har frihet att fatta fler beslut, vilket är två stora fördelar.


Mer om detta finns i förra veckans analys ”Strunta i de fonder som inte passar dig” (länk ovan till höger) som sammanfattar mina artiklar det senaste året om för och nackdelar med olika fondtyper.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar