Mer aktier och AP7 i PPM-portföljerna

De senaste två veckornas börsras gör åter aktiefonder köpvärda. För att få uppväxling under nästa uppgång tas nu AP7 Aktiefond med i två av de aktiva PPM-portföljerna.

Jonas Lindmark 2011-08-10 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

Visst är det svårt att pricka in att sälja vid toppar och köpa vid botten av ett börsras, även om de som har tur lyckas ibland. Men det går att öka avkastningen på sitt fondsparande en hel del även om man bara klarar att sälja delar av innehav efter branta uppgångar och köpa tillbaka dem när aktiemarknaden backat en bit.


De senaste tio åren har vi upplevt flera överdrivna rörelser både på Stockholmsbörsen och internationellt. De senaste två veckornas börsutveckling är ett bra exempel. De politiska svårigheterna i USA, sänkta kreditbetyg för amerikanska statspapper och oron för oväntade följder av detta har förstås viss effekt på den reala ekonomiska utvecklingen. Men att ny information under några veckor skulle betyda att börsföretagen noterade i Stockholm i snitt är värda 20 procent mindre än för en månad sedan, det är orimligt. Från dagens kursnivå har investerarna plötsligt fått 25 procent extra avkastning upp till nivån tidigare i år, vilket motsvarar tre hela års normal avkastning från aktier.


Två avgörande faktorer


Många experter argumenterar nu i både svenska och internationella media för och emot om börsnedgången räcker för att göra aktier generellt köpvärda. Jag har försökt skaffa mig en överblick över argumenten och de flesta är gamla välkända som kvarstår med samma tyngd efter de senaste veckornas händelser.


Men jag håller fast vid att de två avgörande faktorerna är (1) den allmänna stämningen och (2) hur hög aktievärderingen är i förhållande till historiska snitt (”bastrenden”). Min slutsats i gårdagens marknadskommentar ”Nu är det köptillfälle på Stockholmsbörsen” (länk ovan till höger) är att det på nuvarande nivå är en bra tidpunkt för långsiktiga fondsparare att öka andelen aktiefonder.


AP7 ger utväxling


Effekten för PPM-portföljerna är främst jag tar med ”icke-väljarnas” nya fond AP7 Aktiefond eftersom den är ensam inom PPM om att ge en rejäl extra utväxling på i snitt 50 procent börsutvecklingen. Detta syns tydlig genom att raset varit större än världsindex senaste månaden, men kommer även att vara en stor fördel under nästa uppgång. Sett på lång sikt, givet att aktiemarknaderna fortsätter att ge betalt för risktagandet, så kommer AP7 Aktiefond att bli en vinnare (mer om detta i ”Premiespar rensas och blir nu Global Bull”, länk ovan till höger).


Dessutom har Sverigefonderna både i år och senaste månaden fallit mer än snittet (precis som vid alla börsras de senaste tio åren), så jag tror att det är ett bra tillfälle att åter ta med en Sverigefond i de aktiva portföljerna. Tidigare uppgångar har småbolag haft en stor fördel och jag väljer att åter ta med det allra populäraste alternativet.


Som vanligt finns de exakta portföljerna både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar