Mer aktier i min egen tjänstepension

Börsraset under augusti gör att jag ökar andelen aktiefonder från 40 till 70 procent i mitt nuvarande sparande till tjänstepensionen.

Jonas Lindmark 2011-09-15 | 16:40
Facebook Twitter LinkedIn

I mars 2010 bytte jag från livbolag till fondförsäkring för det pensionssparande som min arbetsgivare betalar. Jag skrev och berättade om detta i ”Nu har jag flyttat min tjänstepension till fonder” och lovade då att publicera alla framtida fondval.

 

Viktigt att känna till är att den största delen av den tjänstepension som jag har tjänat in under de senaste 20 åren finns låst i två livbolag där jag inte kan påverka tillgångsfördelningen. Även den statliga inkomstpensionen är en trygg grund, med en liten andel risktagande via premiepensionen. Så precis som fondvalet hos PPM är den fondförsäkringen jag förra året påbörjade hos Brummer Life ett sätt för mig att påverka tillgångsfördelningen totalt sätt. Därför gör jag nu en större ökning av risktagandet där än vad som vore rimligt om detta var hela mitt pensionssparande.

 

Fram till för ett par månader sedan var den globala börsutvecklingen ganska platt och jag såg inget uppenbart skäl att ändra fördelningen. Detta är den fördelning jag valde i mars 2010 och som har gällt sedan dess när Morningstar har satt in nya pengar:(1) JLs portfölj i Brummer Life
Fondval 2010-03-10 Andel
Brummer Multi-Strategy 2xL 50%
Lynx 10%
State Street Europe Index 20%
State Street United States Index 20%
Summa 100%Börsnedgången under augusti har gjort att de två indexfonder jag valde har fallit rejält och Europafonden har utvecklats sämst. Men andelen aktiefonder var bara 40 procent och nya pengar har satts in varje kvartal, så effekten är ändå ganska liten:(2) JLs portfölj i Brummer Life
Portfölj 2011-09-14 Andel
Brummer Multi-Strategy 2xL 51,7%
Lynx 10,7%
State Street Europe Index 17,6%
State Street United States Index 19,7%
Kassa 0,3%
Summa 100%Svenska kronan stärktes rejält under 2010 mot euron, som backade drygt en krona till dagens nivå kring 9 kronor. Dollarn föll nästan två kronor från maj 2010 och ett år framåt. Riksbankens TCW-index har därmed återvänt till en normal nivå strax över 120 och vi svenskar får fler aktier för våra pengar när vi investerar utomlands.

 

Ytterligare ett skäl att passa på nu är börsraset i augusti som har gjort att aktiefonder är betydligt billigare än tidigare. Därför har jag idag loggat in och gjort mitt första fondbyte.

 

Hedgefonderna hos Brummer har dock bara handel varje månadsslut, så det är svårt att pricka in precis rätt tillfälle att byta fonder. Affärer i Multi-Strategy 2xL via försäkring ska dessutom anmälas senast den 19 september, för att komma med vid denna månads slut. Men det är bara att hoppas på lite tur, fondhandel sker ju ändå alltid till okänd kurs.

 

Stockholmsbörsen tillhör de som har fallit mest och eftersom jag tycker att detta är orättvist med tanke på styrkan i svensk ekonomi och fortsatt starka rapporter från de flesta storbolag på Stockholmsbörsen har jag lagt till en Sverigefond i portföljen. 60 procent av pengarna i Brummers fond-i-fond Multi-Strategy 2xL flyttas nu jämnt till tre indexfonderna. Det ger denna fördelning av nuvarande portfölj:(3) JLs portfölj i Brummer Life
Efter fondbyte 2011-09-15 Andel
Brummer Multi-Strategy 2xL 20,8%
Lynx 10,7%
State Street Europe Index 27,9%
State Street United States Index 30,0%
State Street Sweden Index 10,3%
Kassa 0,3%
Summa 100%Till skillnad från hos PPM så har Brummer Life ett handelssystem där man gör två typer av val. Dels väljer man fördelning av framtida fondköp, när nya pengar sätts in. Dels kan man byta hela eller delar av varje enskilt innehav. Det ger möjlighet att ha olika strategi för nya och gamla pengar, men jag tycker att det är rimligt att nya pengar fördelas enligt samma strategi och väljer därför samma struktur för framtida fondköp:(4) JLs portfölj i Brummer Life
Framtida fondköp Andel
Brummer Multi-Strategy 2xL 20%
Lynx 10%
State Street Europe Index 30%
State Street United States Index 30%
State Street Sweden Index 10%
Summa 100%Normal fördelning i denna fondförsäkring är tänkt att vara hälften (dyra) hedgefonder och hälften (billiga) aktiefonder som följer index. Ökningen till 70 procent aktiefonder visar alltså att jag anser att aktiemarknaden har fallit för långt ned. Men det finns en risk att dagens oro får människor runt om i världen att hålla hårt i plånboken så att världsekonomin faller ned i en djup recession. Då backar rimligen aktiemarknaderna ytterligare och i så fall kan jag öka andelen aktiefonder med ytterligare 30 procentenheter.


Xhedgefonder Xindexfonder Xpersonligt Xpensionssparande

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar