Tre bra böcker om den smutsiga verkligheten

Här är tips om tre bra böcker, som passar bra som julklapp till människor som vill lära sig hur verkligheten egentligen ser ur bland privatekonomiska rådgivare, advokater och finanskungar.

Jonas Lindmark 2011-12-15 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn

Den senaste veckorna har jag råkat läsa tre böcker som alla har det där ”lilla extra” som gör dem värda att rekommendera till andra. Och så här strax innan jul passar det att ge boktips.

 

Gemensamt för de tre böckerna är att de går under ytan på normala beskrivningar av hur finansiella företag och samhället fungerar. Istället för att acceptera de vilseledande fasader som finns i marknadsföring och läroböcker, så har författarna tagit reda på hur verkligheten egentligen ser ut. För mig gör det läsningen lika spännande som den bästa deckare.

 

Den bok som ligger närmast de fonder och andra placeringar som jag brukar skriva om är ”Så här får du ett rikt liv som pensionär: Sluta pensionsspara” av Per H Börjesson. Han ger råd som går tvärt emot det bankernas säljare brukar predika, till exempel att vänta med att pensionsspara till efter du fyllt 50 år och att undvika sparförsäkringar och andra komplexa sparprodukter. Men framför allt ger boken bra överblick och en sammanfattning av hur man undviker de fällor och onödiga kostnader som finansbranschen kryllar av.

 

Hur illa det kan gå annars berättar Lars Ohlson om i ”Arvodkaterna” som skildrar hur bankerna först lurar vanliga svenskar som litar på banktjänstemännen och hur de sedan blir misshandlade en gång till. De gör misstaget att lita på inkompetenta och bedrägliga advokater som tar ut höga arvoden för varje litet brev de skickar, men saknar en vettig strategi för att vinna domstolsförhandlingen.

 

Alla som funderar på att anlita en svensk advokat borde först läsa dessa skräckskildringar. Det kanske mest självklara misstag som gör att lurade bankkunder förlorar i tingsrätten är att deras advokater inte har krävt att rätten ska få lyssna på de bandinspelningar som finns av telefonsamtalen mellan kunden och bedrägliga förvaltare hos banken. Som kontrast och bakgrund till det svenska eländet innehåller boken kapitel om förhörstekniken hos några berömda advokater i USA.

 

Ett större globalt perspektiv på omfattningen av bedrägerierna i finansbraschen finns i ”Tändstickskungen” av Frank Partnoy. Boken kom ut redan förra hösten, vilket ger fördelen att den nu även finns att köpa som pocket. Frank Partnoy har ägnat sex år åt att granska orginaldokument som finns bevarade och kan därför ge en detaljerad beskrivning av de häpnadsväckande trick och listiga affärer som gjorde Ivar Kreuger till Sverige internationellt mest kände finansman. Financial Times har placerat honom på tredje plats bland alla tiders största svindlare och denna bok förklarar hur Europa och USA kunde vilseledas i över 20 år.

 

De människortyper och drivkrafter som gjorde Kruegers imperium på 1920-talet möjligt finns fortfarande kvar. Finanskrisen 2008 och den nuvarande eurokrisen blir båda svårbegripliga om man inte inser att väldigt många människor försöker tjäna pengar på ungefär samma sätt som Ivar Kreuger, även om få är så skickliga.

 

Vaksamma

 

Min slutsats från de tre böckerna är att alla vi som tvingas välja pensionssparande och andra placeringar måste vara ständigt vaksamma. Annars är risken stor att luras ta onödiga risker eller lockas att satsa pengar i något av alla de moderna luftslott uppblåsta av förhoppningar som banktjänstemän och försäkringsmäklare så gärna säljer för att tjäna mer eller mindre dolda provisioner.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar