Väldigt få svenska hedgefonder lyckas

Bara fem fristående svenska hedgefonder har lyckats ta sig över den viktiga gränsen en miljard kronor i förvaltat kapital. Brummer fortsätter att dominera.

Jonas Lindmark 2013-01-17 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste tio åren har både antalet hedgefonder och intresset att investera i dem ökat brant.


Efter att aktiefonder fallit brant både 2001, 2002, 2008 och 2011 har fler fondsparare lockats av hedgefonder, som ger förvaltarna mycket större frihet att välja olika placeringar som inte samvarierar med aktiemarknaden och därmed som grupp ger en jämnare värdeutveckling.


Sverige var tidigt ute att tillåta specialfonder med fria placeringsregler och Finansinspektionen har beviljat många tillstånd att starta hedgefonder, vilket gjort att många svenska förvaltare lämnat etablerade finansföretag och startat eget. OE Capital offentliggjorde i december den tredje upplagan av sin undersökning av den nordiska hedgefondmarknaden och den täcker 209 förvaltare under de senaste fem åren, varav 144 är svenska.


En miljard krävs


Men det är svårt att lyckas. Under det senaste året är det enligt OE Capital 37 hedgefonder i Norden som har lagts ned, men bara 6 nya har tillkommit. De avgörande orsakerna till nedläggning brukar vara dåliga resultat och för litet förvaltat kapital.


1 miljard kronor är en psykologiskt viktig gräns för hedgefonder. Institutioner vill normalt inte äga en stor del av en fond eftersom de då kan få problem att sälja, så förvaltat kapital behöver vara minst en miljard innan stora institutioner blir intresserade. Dessutom behöver förvaltat kapital vara så stort för att ge tillräckligt med intäkter för att bekosta ett team med kompetenta förvaltare. Därför har jag länge rekommenderat svenska fondsparare att hålla sig till de största, senast i "Följ proffsen när du väljer hedgefond" (länk ovan till höger).


En stor del av sparandet sker via fond-i-fond, där förvaltaren analyserar och fördelar pengarna på hedgefonder. Även dessa kallas ”hedgefonder” av både Morningstar och OE Capital. Fast egentligen är det förstås en helt annan kompetens att välja bra hedgefonder, jämfört med att tjäna pengar på smarta affärer med värdepapper.


Bara fem fristående


De underliggande ”äkta” hedgefonderna som lyckas är ganska få. De svenska bankerna har haft svårt att anställa och behålla tillräckligt bra förvaltare och har därför allt mer fokuserat på att sälja fond-i-fond.


Enligt OE Capital finns det utanför bankerna och Brummer bara 14 nordiska förvaltare av hedgefonder som nått en fondförmögenhet över 1 miljard kronor. Av dessa är sex registrerade utomlands och tre är fond-i-fond. Återstår fem fristående svenska ”äkta” hedgefonder som har lyckats:



Fristående svenskregistrerade hedgefonder, fondförmögenhet över 1 miljard kr
Fondbolag
och
namn
Förvaltare Avk
2012
%
Sajt
Ram One VD Sven Nyman
och Erik Edholm
8,9 www.ramrational.com
Excalibur Björn Suurwee 8,5 www.excalfond.se
Aktie-Ansvar Graal Stefan Carlenius 6,0 www.aktieansvar.se
Catella Hedge Ulf Strömsten 5,6 www.catellafonder.se
Consafe Alcur J Klevby, N Röken,
A Brummer
3,6 www.alcur.se
Snitt 6,5


Brummer & Partners har varit klart framgångsrikast och dominerar med nästan hälften av den totala förvaltade volymen, omkring 100 miljarder kronor fördelade på åtta hedgefonder.


Den sneda fördelningen gör att OE Capital får problem med slutsatserna i sin analys, eftersom de största svenska hedgefonderna Lynx och Nektar helt dominerar sina kategorier. Det som kan se ut som ett ökat intresse för två typer av förvaltning (räntor och terminer) är i själva verket främst insättningar i Brummers två största fonder.


Deras dominans gör även att Fondbolagens Förenings statistik över svenska fonder är missvisande när den påstår att sparandet i hedgefonder minskade med 6 miljarder under 2012 och vid årsskiftet bara var 32 miljarder kronor. Enbart de åtta hedgefonderna inom Brummer & Partner innehåller som sagt ungefär 100 miljarder, men Brummer är inte med i föreningen.


Halvlång spartid


Jag håller fast vid att hedgefonder passar bäst när sparkapitalet är stort och spartiden är halvlång, 3-7 år. Då ger enbart aktiefonder för stor risk att förlora pengar och det är mycket värt att få den jämnare utveckling som hedgefonder ger. Brummer Multi-Strategi som är Sveriges klart populäraste fond-i-fond tycker jag fortfarande är ett bra alternativ även om avkastningen 2012 bara blev drygt 4 procent, hälften av snittet per år sedan fonden startade.


Snittet förra året för de fem stora fristående hedgefonderna är 6,5 procent. Men ett par av dessa kräver minsta insättning på en halv miljon kronor och bekvämligheten med en fond-i-fond är också värt en del.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar