Ny överblick med 144 svenska hedgefonder

Jonas Lindmark 2012-12-13 | 12:28
Facebook Twitter LinkedIn

I år har hedgefonder inriktade på olika typer av derivat (managed futures / CTA) vuxit snabbast och blivit störst med 25 procent av förvaltad kapital i Norden, visar en ny undersökning av OE Capital. Totalt täcker undersökningen 209 nordiska hedgefonder, varav 144 svenska (69%).


Nästan hälften av volymen förvaltas av Brummer & Partners med Nordens två bjässar Lynx och Nektar plus ytterligare några av de största. Totalt innehåller hedgefonderna i undersökningen idag över 200 miljarder kronor, men enbart Lynx och Nektar har tillsammans ansvar för över en fjärdedel av pengarna.


De flesta svenska hedgefonder är små, långt under gränsen 1 miljarder kronor som institutioner numera ofta kräver för att investera. Det ger problem med lönsamheten eftersom nya regelverk har ökat de administrativa kostnaderna och enbart det senaste året har 37 hedgefonder lagts ned och bara 6 nya tillkommit.


[144 svenska hedgefonder är betydligt fler än i andra liknande undersökningar vilket främst beror på att alla fonder som varit aktiva de senaste fem åren ingår. Dessutom räknas hedgefonder som ”svenska” även om de är registrerade i England eller i skatteparadis, så länge förvaltarna kommer från den svenska finansbranschen. Enligt VD Magnus Oscarsson är en ytterligare en förklaring till det stora antalet att fonderna får vara anonyma i OE Capitals presentation av resultaten. Många vill inte avslöja offentligt hur stor volym de förvaltar, eftersom de är beroende av ett fåtal kunder och uttag kan leda till minskat förtroende i en negativ spiral. -JL]

Läs mer: OE Capital

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar