Både tur och skicklighet i fondtävlingen

För att vinna över mer än 1000 medtävlare i Morningstars Fond-SM krävs tur. Men du kan öka chansen att vinna rejält genom att välja smala udda fonder.

Jonas Lindmark 2013-02-20 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn

Är det tredje gången gillt i Fond-SM kanske? I slutet på nästa vecka är sista anmälningsdag, men jag anmälde mig och la in min startportfölj redan idag.


Precis som tidigare deltar inte vi som är anställda på Morningstar i tävlingen om prispengarna, vi har istället en intern tävling. Men den vill jag gärna vinna. Jag är envis och tänker välja samma strategi igen, även om den inte gav seger i de föregående två tävlingarna.


Gemensamt för börsutvecklingen under Morningstar Fond-SM 2011 och 2012 var kraftig uppgång, särskilt på Stockholmsbörsen. Men 3 månader är kort tid och det är nästan lika stor sannolikhet att världsindex faller under tävlingen. För att vinna under en börsnedgång gäller det att hitta fonder som går mot strömmen. Och gärna en fondtyp som få andra väljer.


Smala udda fond


Min strategi går ut på att välja en fondkategori som historiskt ofta har rört sig i motsatt riktning jämfört med världsindex. Tyvärr har det blivit svårare att hitta börser som går sin egen väg, enskilda aktiebörser verkar de senaste åren ha blivit allt mer beroende av svängningar i de stora globala aktieplacerarnas beteende. Den avgörande frågan har blivit om majoriteten väljer att öka eller minska sitt risktagande, vilket har fått namnet ”risk on, risk off”.


Breda aktiefonder som globalfonder och Europafonder kan rent matematiskt inte utvecklas bäst, eftersom det finns smalare fonder med högre andel av de snabbast klättrande aktierna. Historiskt har aktiefonder inriktade på enskilda länder med speciell ekonomi som Japan, Ryssland och Schweiz ofta avvikit mest. Landfonder som varit föregående års förlorare har ibland överraskat positivt året efter och det skulle i år vara till exempel Brasilienfonder och Spanienfonder.


Men de största avvikelserna från aktiefonderna finns bland räntefonder och hedgefonder. Bland räntefonderna går det att välja andra valutor och till exempel dra nytta av att dollarn brukar stärkas under börsnedgångar. För att fonder ska vara valbara i Fond-SM krävs att deras andelskurs beräknas dagligen, så det begränsar antalet hedgefonder. Men kvar finns ändå flera som klarade börsraset i augusti 2011 bra, till exempel CB Hedge Europe, Coeli Spectrum, Lynx och SEB Asset Selection.


Sväng mer än snittet


Till skillnad från vid vanligt fondsparande då de flesta vill undvika onödig osäkerhet, så är det i Fond-SM en fördel om fonder svänger mer än snittet. Vid valet av fonder i en kategori är det därför bra om standardavvikelsen är hög. På sidan där tävlingsportföljen ändras finns kolumnen ”Standardavvikelse 3 år %” med och detta mått ger en bra bild av hur stor chans en fond har att lyckas bäst i sin kategori.


Bland alla de drygt 2000 fonder som är valbara i Fond-SM är det Turkietfonder som har svängt mest de senaste tre åren. I den vanliga fondsökningen här på Morningstar går det även att jämföra standardavvikelse under andra tidsperioder. De senaste 5 åren ligger Ukraina och Ryssland i topp när det gäller stora svängningar och det senaste året är det Indienfonder och guldfonder (kategori ”Branschfond, ädelmetaller”).


Fast om jag gissar rätt denna gång och tävlingsperioden innehåller en börsnedgång, så är det som sagt andra kategorier som troligen är bäst på att stå emot en fallande aktiemarknad. Ytterligare ett problem med de mest udda fonderna är att portföljen i Fond-SM måste innehålla minst fyra fonder, så det räcker inte att hitta en fondvinnare. Chansen att vinna ökar därför om man har tur att pricka en kategori fonder som är bland de bästa de kommande tre månaderna och som innehåller minst fyra fonder, så att hela portföljen är placerad på samma marknad.


Ett eller två fondbyten


Troligen krävs även minst ett lyckat fondbyte under tävlingsperioden för att vinna. Förra tävlingen bytte jag två gånger, men det var bara det andra bytet som var lyckat. Däremot tvivlar jag på att det går att vinna med hjälp av väldigt många byten, för då ökar istället sannolikheten att slutresultatet blir medelmåttigt. Jämför med att spela på roulett, där sannolikheten att vinna stort blir mycket större om man satsar alla pengar vid ett tillfälle, jämfört med att satsa små belopp många gånger.


Nåja, för att vinna Fond-SM krävs både skicklighet och tur. Att klura ut vilka fonder som ger störst chans att vinna kräver kunskap och list, men för att nå högst avkastningen krävs även flax att rätt typ av nyheter påverkar marknaderna under tävlingens 3 månader.


Så kära läsare, lycka till. Ovan har jag försökt ge tips om vilka fond som ger bra chans att vinna. Men framtiden är okänd, så för att vinna krävs även att du har rejält med tur.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar