Kul sätt att testa nya strategier

Tävlingar är ett kul sätt att lära sig mer, särskilt när nyheter från hela världen påverkar resultatet. Kan du pricka in de bästa fonderna fram till advent?

Jonas Lindmark 2012-08-29 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn

På söndag är sista dagen för att vara med från start i andra omgången av Morningstars tävling Fond-SM.


Redan nu står det klart att antalet deltagare har ökat kraftigt jämfört med första gången. Över 2000 personer har anmält sig och det återstår ännu några dagar innan deltagarnas fiktiva startkapital på 100.000 kronor placeras. Troligen kommer ungefär 3000 personer att göra upp om segern denna gång.


Fler strategier


En nyhet är att deltagarna kan starta egna grupper för att lättare jämföra sina resultat med vänner och bekanta. En annan nyhet är att ETF inte ingår. Förra tävlingen dominerades tätstriden av portföljer som hade investerat i olika ”Bull”-fonder som via hävstång med derivat stiger dubbelt så mycket som det börsindex fonden följer. Tanken med förändringen är att därmed ge fler olika typer av strategier möjlighet att vinna och därmed öka spänningen.


Precis som i andra spel och tävlingar så är nog de flesta deltagare medvetna om att det ofta är tur som avgör vinnaren i en enskild omgång. Till exempel i Wordfeud så är det ofta avgörande vem som råkar få de bästa bokstäverna. Vissa idrotter tävlar därför i många omgångar, till exempel är en tennismatch uppdelad i många game och jolleseglare möts ibland i ett stort antal deltävlingar.


Svårigheten att skilja tur från skicklighet blir extra stort i en tävling som fond-SM där det inte ingår något fysiskt moment, det är enbart fondvalen som avgör. Dessutom pågår tävlingen bara 3 månader, så det är svårt att avgöra vilka nyheter och trender som kommer att få genomslag på aktiemarknaden just denna tidsperiod. Även om varje månad kan ses som en omgång så håller ofta trenderna bland högriskfonderna i sig en hel höst.


Även skicklighet


Fast precis som de flesta andra spel, så krävs även skicklighet. Avgörande för att vinna är troligen dels att välja en portfölj som har chans att vinna (bygga en snabb båt), dels att göra fondbyten vid rätt tillfällen (välja rätt väg). Ett bra knep är att försöka hitta en startstrategi som få andra har valt, så att portföljen får ett försprång jämfört med de flesta andra om man lyckas pricka rätt i starten.


Detta talar mot att välja till exempel Sverigefonder, eftersom de brukar vara populära. Mer ensam blir troligen de som väljer fonder i kategorier som ses som tråkiga eller som har utvecklats dåligt de senaste åren.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar