100% Morningstar i Sverige

Idag köper amerikanska Morningstar återstående 76 procent av det svenska bolaget. Media i Sverige har bytt fokus, men en fördel är att vi kommer att kunna leverera mer analys från USA.

Jonas Lindmark 2013-05-02 | 16:27
Facebook Twitter LinkedIn

Intresset för aktiefonder var mycket större än idag under 1999, när en grupp svenska dagstidningar via sitt utvecklingsbolag Citygate startade sajten Fondstar.se. Då hade Stockholmsbörsen stigit extremt kraftigt under 20 år och optimismen var överväldigande när det första PPM-valet drog igång i slutet av september 2000.

 

Fondstar.se bytte samma vecka namn till Morningstar.se och låg med som en del av innehållet på de flesta stora svenska dagstidningars sajter, alltifrån Aftonbladet och Dagens Industri i Stockholm till Göteborgsposten i väster och Västerbottens-Kuriren i norr. Dessutom levererade vi tabeller och artiklar till många tryckta tidningar.

 

Info från fondbranschen

 

Idag har tidningarna inte alls lika mycket innehåll om fonder. Aktiefonderna har drabbats av återkommande börsras och media i Sverige har flyttat sitt fokus till annat som numera intresserar läsarna mer. Det finns knappt en tidning kvar som dagligen publicerar alla fonders andelskurser.

 

Fondinformation finns numera istället främst hos banker och andra mellanhänder. Inte bara nätmäklare som Avanza och Nordnet utan även storbanker som Swedbank och Danske erbjuder tillgång till över tusen externa fonder.

 

Morningstar i Sverige har följt med i utvecklingen och vartefter kommer därför en allt mindre del av vår omsättning från sajten och leveranser till media. En allt större del av verksamheten är att bygga och driva leveranser av information till fondbranschen. Därför är det helt logiskt att vårt moderbolag Citygate, som ägs av sju svenska mediekoncerner, idag säljer sina aktier och att det svenska bolaget blir helägt av amerikanska Morningstar Inc.

 

Analys från USA

 

En fördel med att vi nu till 100 procent ingår i den globala verksamheten är att det blir lättare att kopiera och leverera lösningar som Morningstar har i andra länder. Till exempel kan vi publicera artiklar som skrivs i USA och ge svenska fondsparare tillgång till fondanalyser som gjort av Morningstar i andra länder i Europa.

 

Huvudkontoret ligger i Chicago i USA och där finns ungefär hälften av drygt 3400 anställda som skapar många spännande verktyg för att granska och välja fonder. Här i Stockholm är vi 25 anställda och nu kommer vi att fullt ut kunna dra nytta av hela Morningstars kompetens. Ännu finns inga konkreta planer hur Morningstar.se kommer att utvecklas, men en jämförelse med amerikanska Morninstar.com visar att det finns flera stora områden inom finansiell information där den svenska sajten kan expandera.


Xmedia Xmorningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings