Ge plats för mer i ditt testamente

Kan någon du litar på uppdatera din blogg eller Facebook om du plötsligt dör? Att skriva ett testamente kan ibland visa sig väldigt viktigt, men oftast är nog annan information viktigare för efterlevande. Gratis tjänster finns på internet.

Jonas Lindmark 2013-05-17 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

Du har nog redan läst flera gånger att det är viktigt att skriva ett testamente. Fokus brukar vara på sambo och särkullbarn, eller på fastigheter och kapitalförsäkringar.

 

Men ditt testamente kan innehålla även annan information, förutom att berätta om din vilja när det gäller pengar, fastigheter och värdeföremål. Det är säkert även bra hjälp för arvingarna att praktisk information finns nedskriven och att de får veta andra åsikter och önskemål.

 

SBF eller Fonus

 

Numera är det även enkelt att spara sådan information via internet. Branschorganisationen SBF har skapat en gratis tjänst som heter Livsarkivet.se där det lätt går att skriva ned och spara all den information som efterlevande kan behöva. Fonus har en liknande lite mer begränsad tjänst på internet som heter Vita Arkivet (länkar ovan till höger).

 

Det kan bli av avgörande betydelse att det finns nedskrivet information om till exempel bankfack, investeringar, avtal, gåvobrev, försäkringar, nycklar, e-postadresser, sociala medier och deras lösenord. Även önskemålen som gäller begravningen kan underlätta och ge trygghet.

 

Ett annat behov av information kan uppstå om du drabbas av en svår sjukdom eller olycka och får svårt att kommunicera. Livsarkivet har därför även en del som heter ”Min vilja i livet” med möjlighet att skriva ned åsikter om kläder, färger, musik, mat, böcker, TV, resor och liknande. Kanske är det information som släkten skulle vilja ha redan inför nästa födelsedag?


Xköptips Xtestamente

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar