Rekenthaler is back

Om du vill ha koll på det senaste i fondbranschen, så är en glad nyhet att John Rekenthaler är tillbaka som daglig kommentator i USA.

Jonas Lindmark 2013-07-11 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

När jag började skriva om fonder 1991 hittade jag snart Morningstar och prenumererade i många år på månadstidningen Fundinvestor. Mot slutet av 90-talet läste jag främst artiklarna via internet, men min favorit bland Morningstars skribenter fortsatte att vara John Rekenthaler.

 

Till min glädje har han fortsatt som ansvarig för att bygga ny kunskap om fonder, de senaste åren som Vice President of Research på huvudkontoret i Chicago. Men hans artiklar på Morningstar.com har dykt upp allt mer sällan, då han plötsligt nu i slutet på maj började skriva nästan varje dag på Morningstars amerikanska sajt.

 

Hans ”Rekenthaler Report” tror jag är bästa möjliga källa för dig som vill veta vad som är på gång bland investerare och fonder i USA. Rekenthaler kommenterar aktuella händelser och ger sin bedömning baserat på 25 års erfarenhet.

 

Tre tips

 

Vissa artiklar handlar om specialregler i USA, men de flesta diskuterar grundläggande frågor som avgifter, aktiv förvaltning, risk och fondval. Jag har valt ut tre av John Rekenthalers rapporter från den senaste månaden som jag tycker är särskilt intressanta (länkar ovan till höger).

 

”A Cautionary Tale” granskar orsakerna till att fonder som tagit lägre risk mätt som standardavvikelse lyckats ge högre avkastning. ”The Contrarian Column” tipsar om en bra sammanfattning av varför man ska avstå från de fonder som just nu är mest populära. ”Smoke Signals” berättar att det i juni var ovanligt stora utflöden ur alla typer av fonder i USA, samt att hög andel nya fonder i en viss kategori är en annan tänkbar säljsignal.

 

Delar av innehållet är nog bara begripligt om man har kunskap om fondbranschen i USA och en del ordvitsar är kopplade till aktuella nyheter. Men detaljerna är inte viktiga, poängen med att läsa John Rekenthalers rapporter är att de lyfter fram och diskuterar frågor som är viktigt för fondsparare, både i USA och Sverige. Dessutom finns läsarnas kommentarer under, som ofta förtydligar.

 

Det sistnämnda leder direkt till ett återkommande förslag att vi borde ge möjlighet för läsarna här på Morningstar.se att bidra med kommentarer och diskussioner. Problemet som många svenska tidningar har haft är dock att en liten andel ”nät-troll” förstör genom personangrepp och stötande inlägg, vilket gjort att flera har minskat eller tagit bort de interaktiva möjligheterna. Kostnaderna för att moderera öppna forum har gjort att vi på Morningstar i Sverige hittills valt att avstå.


Xmorningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar