Mindre USA och mer Kina i PPM-portföljerna

Efter två år med brant börsuppgång i USA är det dags att öka andelen räntefonder och försöka pricka vinnarna under 2014. Om optimismen fortsätter öka borde aktiemarknadens fokus flyttas till Kina.

Jonas Lindmark 2013-11-06 | 12:49
Facebook Twitter LinkedIn

Under oktober steg världens aktiemarknader 6 procent. Som så ofta är det svårt att peka ut vilka nyheter som troligen främst har påverkat aktiekurserna. Kanske är förklaringen helt enkelt positiv återkoppling, alltså att stigande aktiekurser lockat fler att investera i aktier.


Men uppgången gör att jag passar på att uppdatera Morningstars PPM-portföljer, dels för att ta hem en del vinster i de aktiva portföljerna och dels för att försöka pricka vinnare under 2014. Den avgörande frågan är förstås om den branta börsuppgången kommer att fortsätta, efter att Sverigefonderna hittills i år klättrat 20 procent och de flesta USA-fonder över 25 procent.


Dagens Industri publicerade igår en intressant genomgång av 20 faktorer idag jämfört med de två tidigare börstopparna i mars 2000 och juli 2007. Enligt tidningens analys är det bara fem faktorer som signalerar hög risk för börsbubbla på Stockholmsbörsen (stort börsvärde, lång uppgång, högt snitt-p/e, hög andel utländska ägare, optimistiska inköpschefer i USA) medan nio faktorer visar låg eller mycket låg risk för bubbla.


Kruxet är att flera faktorer är öppna för olika tolkningar. Låg vinsttillväxt de senaste två åren (bara 1% upp) ger å ena sidan låg risk för överdriven optimism, men å andra sidan är det närmare till fallande vinster. Dagens extremt låga räntor kan ses som positiva eftersom det är billigt att låna både för företag och investerare, men å andra sidan borde räntorna någon gång återvända till historiskt normala nivåer och stora ränteuppgångar brukar påverka aktiekurserna negativt.


Asien under 2014


Det som främst oroar mig är den fortsatt kraftiga uppgången för USA-aktier, som delvis verkar bero på tillfällig psykologi. Många investerare lockas av att haka på den starka börsutvecklingen i New York de senaste tre åren, medan andra ser amerikanska tillgångar som säkrare.


Tillväxtmarknaderna har utvecklats betydligt svagare sedan slutet på 2010 men nu tycker jag att åtminstone Asien verkar ha passerat en tydlig botten och de senaste månaderna har Asienfonderna följt med uppåt full ut. Långsiktigt finns många argument kvar för att asiatiska företag och om dagens positiva trend håller i sig så borde optimisterna kunna få överhanden även i Asien. Det blir knappast en extrem uppgång lik 2007 eller 2009, men jag tycker att det verkar rimligt att mer av aktiemarknadens fokus flyttas hit under 2014.


Kina är nyckeln till utvecklingen i Asien, eftersom dess företag dominerar regionens ekonomi på så många sätt. Morningstar har numera över 100 anställda som gör analyser av börsföretag och granskar deras konkurrensfördelar för att göra prognoser för framtida kassaflöden och beräkna vad aktiekurser borde vara. De har även gjort analyser av kinesiska börsföretag och även om det är svårt att spå framtida kassaflöden i Kina, så ger det en viss trygghet att dagens aktiekurs för 39 av 77 Kinabolag ligger under Morningstars beräkning av ”fair value”.


Jag vill dock undvika att binda pengar i Kina, utan väljer en bredare förvaltare. Fidelity har långsiktigt lyckats väldigt bra i Asien och för investeringar i denna region tycker jag att det är värt att betala en högre fondavgift för att få hjälp med aktieurvalet av en av världens största förvaltarorganisationer.


Mer räntefonder


Samtidigt är det efter en lång brant uppgång viktigt att balansera riskerna. Det gör att jag ökar andelen räntefonder i ett par av portföljerna. Jag tror att risken för stora börsras det närmaste året är liten, men efter ett par starka år så har sannolikheten för sättningar på 10-20 procent ökat. Utlösande händelse kan vara någon oväntad politiskt chock, till exempel en bredare konflikt i Mellanöstern.


Den exakta fördelningen fonder i portföljerna finns som vanligt både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger). Diagram som visar hur portföljerna har utvecklats de senaste 13 åren finns på sidan Guide / PPM / Läs mer om PPM-portföljerna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar