Låt inte fondbolagen snuva dig på index

För kunden är det självklart intressant att få se jämförelser, åtminstone med andra alternativ som ger samma risknivå. När Nordea tar bort jämförelseindex, så är en rimlig reaktion att byta fond.

Jonas Lindmark 2014-04-24 | 16:47
Facebook Twitter LinkedIn

Förra veckans krönika berättar om den nya trenden att starta fonder som bara heter fondföretagets namn plus ”Pension”. Där nämnde jag att SEB förutom att byta till ett intetsägande namn även tog bort fondens jämförelseindex.


Idag råkade jag se något liknande. Nordea fortsätter att lägga ned sina Sverigefonder, eftersom deras resultat har varit dåliga. I oktober 2013 försvann Nordea Selekta Sverige genom en fusion med den etiska fonden Swedish Stars. Nu i juni är det dags för den betydligt större Nordea Sverigefond med drygt 10 miljarder i förvaltat kapital att försvinna, återigen genom fusion med Swedish Stars.


Nordea tar bort index


Och dessutom tas jämförelseindex bort. Hittills har fonden Nordea Swedish Stars haft SIX 60 Index Cap som jämförelseindex, medan Nordea Sverigefond har haft det betydligt vanligare SIX Portfolio Return Index. Men från 14 juni slipper förvaltarna jämförelser. Nordea påstår i brevet till kunderna att ”Orsaken är att vi anser att ett traditionellt jämförelseindex inte är relevant för Nordea Swedish Stars, som är en fond med en tydlig inriktning mot särskilda etiska kriterier och som tilllämpar ESG-analys i urvalet av aktier.”


Detta ESG-urval skiljer sig dock väldigt lite från en vanlig Sverigefond. De två Sverigefonderna som ska fusioneras har redan sedan oktober samma förvaltare och här på Morningstar går det lätt att jämföra dem med en X-Ray av innehaven per 31 december. Den visar att de tio största innehaven är nästan identiska. De flesta stora innehav avviker mindre än en procentenhet och den största avvikelsen är att Hennes & Mauritz är det näst största innehavet i Swedish Stars (7%) men är strax utanför topp-10 i Nordea Sverigefond (2,7%). Alla stora innehav finns i båda fonderna, så ESG-etiken verkar spela obetydlig roll.


Uppdrag Granskning


Annat var det för sex år sedan, då debatten om jämförelseindex var betydligt hetare. När ”Uppdrag Gransning” i SvT i januari 2008 kritiserade bankerna för att de rapporterade fondernas avkastning jämfört med börsindex som inte innehåller börsföretagens utdelningar, då reagerade Nordea redan innan TV-programmet sändes genom att skicka ut ett pressmeddelande om att fondföretagets fonder från 1 januari 2008 skulle jämföras med enbart index som inkluderar aktieutdelningar (mer om detta i ”Nordea och Robur höjer ribborna, på olika sätt”).


Men detta verkar bortglömt idag. Och det är verkligen en försämring för kunderna, för även om en fond har en speciell inriktning så att det inte finns ett exakt aktieindex som passar placeringarna, så är det ändå rimligt att förvaltningen jämförs med alternativ med liknande avkastningspotential och/eller ungefär samma risknivå.


För fondspararen finns olika alternativ att välja på och ett rimligt baskrav är att fondbolaget i sin information till spararna berättar hur förvaltningen har lyckats jämfört med någon typ av genomsnitt. Om fonden (som i detta fall) placerar på aktiemarknaden så är världsindex för aktier alltid ett möjligt alternativ, för kunderna kan via andra fonder välja mellan tusentals alternativ som totalt sett utvecklas ungefär som världsindex. Och i de fall där inriktningen är mer diffus, till exempel blandfonder med hög andel placerad på tillväxtmarknaderna, så finns ändå ett alltid ett behov hos spararna att jämföra om resultatet har varit bra eller dåligt.


Byt fond


Intressant är förstås också hur fonden säljs och när fonden heter ”Swedish Stars” så kommer den rimligen i första hand att säljas av banken som en lösning för att investera på Stockholmsbörsen, där minst 75 procent måste placeras med de nya fondbestämmelserna. Alltså kommer kunderna att förvänta sig att få en avkastning som är i närheten av övriga Sverigefonder och deras jämförelseindex är definitivt relevant.


Om fondbolaget tar bort ditt jämförelseindex, så är det ett bra argument att byta fond. Gamla fonder med dåliga resultat blir knappast bättre för att inriktningen justeras så att förvaltaren slipper utvärderas jämfört med ett börsindex. Om fondbolaget inte längre vill ge sin bild av om fonden har lyckats bra eller dåligt, då är det dags att fundera på vilka argument som finns kvar för att fortsätta spara i fonden. Mer om en rimlig reaktion finns i ”Byt fonder, det lönar sig” (länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar