Ett nytt dussin bra tips

Här är de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor, för dig som vill ha hjälp att välja fonder. Dessutom är vår guide för att hitta rätt även bland äldre tips uppdaterat.

Jonas Lindmark 2014-06-18 | 14:57
Facebook Twitter LinkedIn

Som en summering brukar jag varje sommar välja ut de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året, för läsare som vill ha hjälp med fondval. Först rensar jag bort alla texter som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller tips som en normal svensk fondsparare har nytta av.

 

För snart två år sedan lanserade vi ”Guide” i den röda huvudmenyn högst upp här på Morningstar.se. Sedan dess försöker jag även tänka efter om det är några tips som främst är intressanta för mer avgränsade grupper människor.

 

Första steget i ett fondval är att samla mod att fatta beslut. I krönikan ”Många svenskar har valt rätt” (länkar ovan till höger) påpekar jag att det faktiskt är en stor andel av de svenska fondspararna som har gjort bra val de senaste 15-20 åren. ”Våga köpa om du vågar sälja” ger tre förslag på handlingsplan för fondköpen, beroende på hur avgörande sparkapitalet är. ”Byt fonder det lönar sig” ger argument för att inte hålla fast vid gamla fondval.

 

När du väl bestämt dig för att byta så är nästa steg att hitta rätt fondkategorier för ditt sparkapital. ”Välj länder med låg korruption” lyfter fram fördelarna med att låta pengarna stanna i Sverige eller Norden och ”Lita på 114 års erfarenhet” ger en summering av Stockholmsbörsens utveckling jämfört med resten av världen. En varning att inte lita på den information om risk som fondbolagen ger finns i ”Nu har fondernas EU-risk sänkts”.

 

Tredje steget är att välja rätt fond inom kategorin. ”Stora eller små fonder – vilka är bäst?” summerar argumenten för när det är värt att leta bland små och mindre kända fondförvaltare och ”Undvik fonder som har bytt namn” argumenterar för att välja fonder som behåller samma namn och samma strategi. ”Få aktiva förvaltare är stjärnor” förklarar varför det är svårt att hitta förvaltare som återkommande överträffar sitt jämförelseindex.

 

Efter de senaste två årens branta uppgång på världens stora aktiemarknader har jag under våren argumenterat för att aktiva sparare ska dra ned på risktagandet och skapa utrymme för att kunna passa på och köpa efter nästa börsras. ”Flytta aktievinster till företagsobligationer” diskuterar räntefonder och ”PPM-portföljerna satsar på starkare dollar” förklarar bakgrunden till den senaste uppdateringen av mina PPM-tips.

 

För dig som är kring 60 år ger jag några tips i ”Mer info om att gå i pension”. Dessutom har jag den senaste veckan uppdaterat länkarna till olika tips på Guide-delen av sajten. Genom att svara på sex frågor på delen ”Fondval” så får du en summering med länkar till de artiklar som jag gissar i första hand är värda att läsa.


Xchecklistor Xköptips

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar