Mer Sverige i min PPM-portfölj

Nu säljer jag Latinamerikafonden och byter till Didner & Gerge. Andelen aktier är kvar strax över 100 procent, trots att jag blivit mer oroad att tillväxten globalt är på väg att sakta in.

Jonas Lindmark 2016-05-12 | 14:42
Facebook Twitter LinkedIn

De flesta aktiefonder har återhämtat sig brant de senast tre månaderna, i snitt är värdeökningen 7 procent. Många investerare verkar ha blivit mer optimistiska. Sedan jag uppdaterade mitt val av PPM-fonder förra gången 21 januari (”Dags för AP7 igen i min PPM-portfölj”), har jag tvärtom blivit mer oroad att den ekonomiska utvecklingen i världen är på väg att sakta in.

 

Handelsbanken Latinamerikafond som jag valde 21 januari har stigit 28 procent sedan dess, samtidigt som det politiska kaoset i Brasilien har tilltagit. Aktiemarknaden verkar hoppas att chansen ökat att en ny regering med en mer företagsvänlig politik kommer att ta över (se ”Utdragen politisk kris i Brasilien”), men därmed är mitt intryck att den överdrivna pessimismen är passerad och jag väljer att ta hem vinsten.

 

Didner & Gerge

 

Istället har jag blivit mer positiv till Sverige och svenska aktier. Den här veckan är det exakt två år sedan Stockholmsbörsen passerade toppen räknat i USA-dollar och jag tycker att det finns starka argument för att svenska kronan är på väg att återhämta sig mot dollarn. Ett ökat inflationstryck borde ge stigande svenska räntor under 2017.

 

Didner & Gerge Aktiefond är en gammal favorit som har varit med i mina förslag på PPM-portföljer större delen av tiden sedan starten i september 2000. Även i år ser förvaltarna ut att lyckas bättre än index och deras aktiva förvaltning kostar inom PPM bara 0,31 procent per år (en fjärdedel av ordinarie årsavgift).





Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 12 maj 2016 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
CB European Quality 20% 309492  
Skagen Kon-Tiki 20% 501981  
AP7 Aktiefond 20% 581371 mindre
Didner & Gerge Aktiefond 20% 291906 ny
Avanza Zero 20% 734491  
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  



Fast som vanligt är det svårt att spå svängningarna det närmaste året. När värderingen är i närheten av normal är det bättre att tänka långsiktigt. PPM passar bäst för placeringar i aktivt förvaltade aktiefonder, eftersom Pensionsmyndighetens krav gör att avgifterna där är mycket lägre. Samtidigt är utbudet inom PPM av alternativ med låg risk svagt, där saknas ett bra urval hedgefonder och det går inte att investera direkt i fastigheter. Jag minskar bara andelen från 30 till 20 procent i AP7 Aktiefond, som har extra utväxling, så exponeringen mot aktier ligger kvar strax över 100 procent.

 

Förklaringen är dessutom att PPM-sparandet är ovanligt långsiktigt, eftersom det kan stanna investerat i fonder även efter att pensionsutbetalningarna börjat. Jag är 53 år nu och trots att det är svårt att spå hur pigg och arbetsvillig jag kommer att vara om tio år, så talar ökad livslängd för att det dröjer minst 20 år innan jag har tagit ut hälften av premiepensionen. Baserat på historisk erfarenhet och och med dagens låga räntor är det troligt att aktiefonder kommer att vara en bättre investering än räntefonder de närmaste 20 åren.

 

Fast särskilt mycket högre blir nog inte snittavkastningen, med tanke på att både börsföretagens marginaler och aktiernas p/e-tal i snitt redan är höga. Flera gånger det senaste året har jag sett väl underbyggda analyser med den gemensamma slutsatsen att den framtida avkastningen från aktiemarknaden global kommer att bli lägre än vi vant oss vid de senaste 20 åren. Men även om aktie bara ger kanske 3 procent extra per år jämfört med räntesparande, så ger detta ändå nästan en fördubbling av kapitalet efter 20 år. Dock gör låg avkastning det ännu viktigare att hålla nere kostnaderna genom att undvika att spara långa tidsperioder i fonder med höga avgifter.

 

Överfört till min fru

 

Tänk också på att ovanstående är mitt personliga PPM-val, som är baserat på just min ekonomiska situation. Särskilt viktigt är att jag har ett betydligt större sparkapital för tjänstepensionen som är investerat via Brummer Life och där har jag lägre risktagande (mer om detta i ”5 nya aktiefonder i min tjänstepension”, länk ovan till höger).

 

Tidigare i år har jag överfört framtida insättning av premiepension till min fru (det krävdes långt letande på Pensionsmyndighetens sajt innan jag hittade blanketten). Orsaken är främst att jag riskerar att betala statlig skatt även som pensionär, medan min fru troligen kommer under den brytgränsen. Dessutom är hennes behov av att förbättra pensionen större.


Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar