Senaste årets 12 bästa tips

Här är de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor. Fokus ligger på de med tidlösa tips för att välja rätt väg bland fondtyper och förvaltare.

Jonas Lindmark 2018-07-12 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

Varje sommar brukar jag försöka hjälpa till genom att vaska fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla tips som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller bäst tips till en vanlig svensk fondsparare.

 

Det allra mest avgörande totalt sett för svenska folket är att spara med låga kostnader och bra riskspridning. Samtidigt är det vanligaste tricket hos säljare av sparprodukter att fresta människor att försöka pricka framtida vinnare. I Lär dig läxan av Dunning-Kruger (länk ovan till höger) påpekar jag två missuppfattningar som ofta leder till låg avkastning: att just de som har väldigt lite kunskap om aktiemarknaden inte är medvetna om hur lite de vet, samt att felaktigt tro att högre risk automatiskt ökar den förväntade avkastning.

 

De mest klickade artiklarna här på Morningstar handlar om mitt eget fondsparande. Den senaste har rubriken Hälften räntefond i min PPM-portfölj. Tänk dock på att jag är 55 år och fokuserar på att bevara det sparkapital jag redan har.

 

Aktiemarknaderna har stigit brant de senaste fem åren och därför har jag det senaste året argumenterat för att sänka risktagandet generellt. Amortera mer nu när aktier är dyra påpekar att en minskad balansräkning ger minskad risk, medan bolån kombinerat med aktieplaceringar framöver kan ge förluster. Ta nya beslut om ditt månadssparande tipsar om att dela på besluten hur sparkapitalet och nya insättningar ska investeras.

 

Många vill gärna få personligt anpassade råd och den senaste trenden är att bankerna sänker sina kostnader genom att låta datorer göra analysen. Kräv mer av din robotrådgivare påpekar att du ska kräva mycket mer än att få förslag på lagom risknivå. Vägra betala för fondreklam ger tipset att undvika de provisioner som är inbakade i de ordinarie fondavgifterna genom att investera via börshandlade ETF. Ett annat billigt alternativ som dessutom innehåller extra service lyfts fram i Dra mer nytta av billiga generationsfonder.

 

Undvik motsatsen, fonder som investerar via andra fonder och i snitt kostar nästan dubbelt så mycket så mycket som snittet utan att ge kunderna någon tydlig fördel. Fond-i-fond är dyra, så kräv mer påpekar att Finansinspektionen borde ställa högre krav, undvik tills dess de fond-i-fond som inte visat en tydlig kompetens att välja ut de bästa aktiva förvaltarna. Om du väljer aktiefonder själv argumenterar jag för Sverigefonder i En fjärdedel Sverige lagom. En normal globalfond placerar ungefär hälften i USA och nästan inget i Sverige, men jag tycker snarare att andelarna borde vara lika stora.

 

Men andra finansiella val kan ofta vara mycket viktigare. Se över ditt familjeskydd diskuterar försäkringar och påpekar att det är viktigt att ta reda på vad som skulle hända ekonomiskt om du dör. Så väljer du rätt återbetalningsskydd diskuterar mer i detalj vilka alternativ som finns inom tjänstepensionen för att hjälpa barn och andra efterlevande vid dödsfall.

 

Alla barn behöver dessutom lära sig hantera betalkort, Swish och köp via internet. Visst kan en spargris fortfarande hjälpa dem att lära sig om sparande, men kontanter är på väg att försvinna och Barn behöver förstå moderna pengarargumenterar för att det är viktigt att lära sig av sina misstag tidigt. Länkar till dessa 12 krönikor finns ovan till höger.


Xchecklistor Xköptips

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar