Nya PPM-pengar kräver översyn

För många har höstens värdeminskning varit större än veckans PPM-insättning, men nu gäller det att blicka framåt och välja rätt fonder. En översyn av hela pensionssparandet är extra viktig för de som fyllt 60 och troligen behöver sänka risktagandet.

Jonas Lindmark 2018-12-13 | 16:29
Facebook Twitter LinkedIn

Nya pengar sätts den här veckan in på svenska folkets konton för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). 5,8 miljoner svenskar har tvingats att spara ytterligare till sin pension, baserat på deklarerad inkomst under år 2017. Maximalt är årets insättning 11.600 kronor (vilket lite förenklat är 2,5 procent av taket för underlaget till den allmänna pensionen, 7,5 inkomstbasbelopp).

 

Själv är jag inte bland de 5,8 miljonerna. Det beror på att jag förra året flyttade PPM-insättningen till min fru (behöver göras senast 30 april samma år). Förklaringen är dels att jag tycker att det verkar rättvist att våra pensioner blir mer lika. Dels är det större sannolikhet att hon som pensionär kommer att hamna under gränsen för statlig inkomstskatt (2018 är gränsen 39.000 kronor per månad), vilket betyder att hon troligen får behålla mer av extra pensionsutbetalningar än jag.

 

23 år

 

Avsättningarna till premiepensionen började baserat på deklarerad inkomst år 1995 och inklusive insättningen denna veckan har många svenskar 23 års sparande i PPM. Maximal insättning efter 23 år är 194.000 kronor och tack vare värdestegring har de flesta PPM-konton vuxit sig mycket större.

 

Nya pengar varje år gör det allt viktigare att välja rätt fonder, för misstag mot slutet av spartiden ger större negativ effekt. Aktiefonderna har de senaste tre månaderna i snitt backat 6 procent och många har idag över en halv miljon kronor på sitt PPM-konto, vilket tillsammans ger värdeminskning på över 30.000 kronor. Fast värdeökningen tidigare har varit mycket större, så uppenbart har aktiefonder långsiktigt varit den bästa lösningen.

 

Översyn

 

De som har mest pengar på PPM-kontot är idag ofta över 60 år och årets inbetalning av nya pengar är en bra anledning att se över sitt pensionssparande. Genom att logga in på Minpension.se får de flesta en bra första översyn av sitt pensionssparande och det går även att få en prognos (som dock borde vara bättre, se ”Minpension behöver ge bättre prognoser”).

 

Det är klokt att se pensionssparandet som en helhet. De som har lågt risktagande i andra delar av sitt pensionssparande kan ta högre risk inom PPM, och tvärtom. För många är PPM även det bästa stället att ändra risktagandet, eftersom det där är gratis att byta och utbudet av fonder är ovanligt stort.

 

Minska risken

 

De senaste sex årens branta börsuppgång har gjort att många har fått kraftigt ökad andel aktiefonder i sitt pensionssparande, samtidigt som återstående spartid har minskat, särskilt för de som är över 60. Tillsammans ger detta starka argument för att det är hög tid att minska risktagandet (se ”Börsoro är signal att bry dig – rebalansera”). Rätt fonder då är billiga blandfonder eller delar av sparandet i företagsobligationsfonder.

 

Jag gjorde mitt senaste PPM-byte i mitten av september (se ”Mer Latinamerika i min PPM-portfölj”, länkar ovan till höger). Sedan dess har aktiefonderna som sagt i snitt backat 6 procent, men fortfarande tycker jag att aktiemarknaden är högt värderad i förhållande till den ekonomiska utveckling som verkar trolig framöver, med stigande räntor och lägre ekonomisk tillväxt globalt.

 

Dessutom brukar trenderna i fondernas utveckling hålla i sig över årsskiften, psykologin förstärks när investerare runt om i världen får sina årsbesked. Därför behåller jag min försiktiga PPM-portfölj med 60 procent räntefonder, som klarat höstens nedgång bra. Men i slutet på januari eller kanske början av februari gissar jag att det kan vara dags för nya trender på världens aktiemarknader. Förhoppningsvis har då även svenska kronan stärkts så att den ger ett bättre köptillfälle än idag.


Xköptips Xpensionssparande Xppm Xrisk

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar