Fonder ger bankerna miljardklirr i kassan

Jonas Lindmark 2005-08-25 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn
Bara en av tre bland de fyra storbankernas fonder lyckades slå index första halvåret 2005, visar statistik från Sparöversikt. Det är ändå bättre än i fjol, då endast en av tio fonder slog index. "Bankerna tar hutlöst betalt för en tjänst som inte håller måttet", säger chefredaktör Mats Wester till DI. Men Lars G Nordström, koncernchef för Nordea, håller inte med: "För en privatperson är alternativ

et att köpa egna aktier. Och det blir garanterat mer kostsamt och innebär högre risk än att spara i fonder." En genomgång av storbankernas färska halvårsrapporter visar att de tillsammans hade ett förvaltat kapital på 948 miljarder kronor vid halvårsskiftet. Det innebär att storbankerna inkasserade cirka 5 miljarder kronor i fondavgifter under första halvåret, enligt DI:s beräkning. "Avsevärt mer än hälften av fondavgiften är ren vinst" säger Mats Wester.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar