Se upp för dyra fonder med låg risk

Jonas Lindmark 2008-02-02 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn
DI skriver om fond-i-fond i lördagens tidning och varnar för att främst alternativen med lägre risk är på tok för dyra: "Här kan fond-i-fonder kosta ända upp till 1,8 procent om året, trots att halva kapitalet stoppas in i räntebärande placeringar. Det är en sanslöst hög avgift." Till de riktigt dyra hör Swedbank Access Balanserad, Skandia Selected Strategi, Handelsbanken fond-i-fond 50 och Länsfö

rsäkringar fond-i-fond Normal. DI påpekar att spararen själv kan göra sin egen fondmix: Sätt halva kapitalet i en billig räntefond som AMF Pension, Spiltan eller Simplicity där avgifterna ligger mellan 0,1 och 0,15 procent per år. Placera resten i en bra globalfond eller i andra aktiefonder med bred inriktning. Då blir förvaltningsavgiften i snitt högst 0,9 procent per år och med ett fondkapital på 100.000 kronor blir besparingen nästan en tusenlapp om året.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar