Varför tvingas vi sätta in i kapitalförsäkring?

Jonas Lindmark 2008-04-29 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn
Ann-Sofie Magnusson, Ikanobankens familjeekonom, skriver på E24 att hon hoppas att regeringen tar bort kapitalskatten vid byte av fonder, så att vi slipper sätta in pengar i en kapitalförsäkring för att få möjlighet att byta fonder utan att betala kapitalvinstskatt vid bytet. Hon anger 2 fördelar med kapitalförsäkring: Du slipper fylla i blankett K4 när du deklarerar. Du slipper betala kapitalvins

tskatt på vinster och utdelningar. Men samtidigt finns 3 nackdelar: Du betalar avkastningsskatt på cirka 1% av kapitalet per år oavsett om du haft någon avkastning eller förlorat pengar under året. Vissa har årlig avgift på kapitalet och uttagsavgifter, så läs villkoren noga och välj bort dem med avgifter. Du kan inte göra något avdrag för förluster i deklarationen.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar