Skatteparadiset öppnar sig

Jonas Lindmark 2010-09-09 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

Tisdag 7 september skrev Sverige och Luxemburg under ett tillägg till dubbelbeskattningsavtalet som gäller retroaktivt från 1 januari 2010. Om skattebrott misstänks så kan svenska Skatteverket nu begära in även gamla uppgifter, normalt högst fem år gamla. "Men vi kan inte göra några stora svep och begära in uppgifter om en stor mängd personer, säger Skatteverkets utlandsexpert Leif Rosenberg till DI. Tidningen skriver i en kommentar att det är hög tid att ta hem pengar från Luxemburg och begära självrättelse. Skatteverket uppskattar att svenskar har placerat minst 50 miljarder kronor på konton utomlands utan att deklarera tillgångar och inkomster till svenska myndigheter. Men sannolikt har avskaffandet av den svenska arvsskatten (2005) och förmögenhetsskatten (2007) minskat strömmen av

pengar ut ur Sverige. Efter avtalet med Luxemburg återstår bara Schweiz och Liechtenstein av de klassiska skatteparadisen och våra nordiska grannländer har redan uppdaterat sina avtal med Schweiz.

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar