Lägre avgifter på nystartade fonder

Jonas Lindmark 2010-11-25 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

AMF har för fjärde året i rad tagit hjälp av Moneymate för att undersöka hur avgifterna på den svenska fondmarknaden har utvecklats och rapporten visar att de nystartade fonderna 2010 i snitt har lägre årsavgifter än de befintliga på marknaden. Totalt sett är dock de genomsnittliga avgifterna för aktie- och räntefonder oförändrade jämfört med 2009, men avgifterna hos blandfonder fortsätter att falla. Studien visar också att under den senaste mätperioden startades 62 nya fonder, vilket var fler än föregående period. Under samma period lades 39 ned. Både de nya och nedlagda fonderna hade i snitt lägre avgifter än de befintliga på marknaden.

"Följer man fondmarknaden sedan starten på 80-talet kan vi se en enorm tillväxt i fondsparandet med stora skalfördelar som följd och en samtid

ig effektivisering i kundhantering tack vare IT. Trots det ligger avgifterna idag på ungefär samma nivåer som för 30 år sedan. Det borde istället ha lett till betydligt lägre avgifter i branschen" tycker Fredrik Nordström, VD för AMF Fonder.

Läs mer: AMF

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar