600.000 sparare i ett vacuum

Jonas Lindmark 2011-04-08 | 13:51
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsgruppens beslut att stoppa massbyten inom PPM förväntas vara genomfört inom några månader, vilket ändrar förutsättningarna för de rådgivningsföretag som är ombud för drygt 600.000 sparare, skriver E24. Det finns alternativ: "Man kan ju tänka sig att rådgivningsföretagen förändrar tjänsten, till exempel till ett nyhetsbrev som man skickar ut till kunderna" säger Mats Öberg som är chef för Pensionsmyndighetens fondenhet. Men annars riskerar många kunder som inte själva är aktiva att behålla den senaste portfölj som rådgivarna valt, kanske med fonder som ger alltför högt risktagande i ett längre perspektiv.
Den nya lobbyorganisationen SvePen är kritisk och påstår att det är oklart vilka affärer politikerna i riksdagen vill stoppa: "Det kan inte vara statens uppgift att omöjligg

öra för de enskilda kunderna att ha effektiv skötsel genom fullmakt" säger Håkan Johansson som är ordförande i SvePen till E24. När stoppet införts måste förvaltningen av kundernas fondportföljer, som är det som har genererat massfondsbytena, ske på individuell basis och det gör att tjänsten med stor sannolikhet blir olönsam för rådgivningsföretaget.

Läs mer: E24

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar