Ny förmögenhetsskatt på fonder

Jonas Lindmark 2011-05-12 | 13:21
Facebook Twitter LinkedIn

Vid årsskiftet träder en ny förmögenhetsskatt i kraft på just fondsparande, enligt regeringens förslag att införa det finansdepartementet kallar en schablonskatt på fondsparade medel från den 31 december 2011, som beräknas ge 700 miljoner kronor i årliga skatteintäkter. Fondspararen ska betala 0,12 procents skatt av fondkapitalet per år, men samtidigt slopas den skatt i fonden som finns i dag, som tvingar fonderna att betala utdelningar som beskattas med 30 procent. Intäkterna som skapas av den nuvarande fondskatten är ungefär lika stora.

”Att införa en vanlig förmögenhetsskatt enbart på fondsparande är mycket upprörande när regeringen har sagt att vi inte ska ha förmögenhetsskatt” säger Pia Nilsson, VD för Fondbolagens Förening till DI.

[0,12 procent av kapitalet per år

motsvarar bara 10 kronor per månad för den som vid årets början äger fondandelar värda 100.000 kronor. Det är futtigt att klaga på denna låga skatt när kapitalbeskattningen är 30% av avkastningen. Kritiken har ett dolt syfte att hindra en försämring för de riktigt rika, mer om detta i "Dolda motiv bakom kritiken av nya fondskatten" (länk till höger) -JL]

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar